Ga terug

Mexicaanse pokebowl met pulled chicken

Mexicaanse pokebowl met pulled chicken. Dit is een heerlijk, gezond en verfrissende pokebowl met een Mexicaanse touch. Ik heb de beluga linzen van Jonas voor het eerst gebruikt. Het smaakte heel goed in combinatie met de andere ingrediënten. Daarnaast de heerlijk zoete snoeptomaatjes van Looyekwekers die ik verwerkt heb in pulled chicken, guacamole en Mexicaanse salade. Het kost wel iets meer tijd aan bereiding maar het is wel eenvoudig. Ga naar mijn recept.
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gram Beluga linzen van Jonas
  • 2 doosjes honing tomaatjes (ca. 15 stuks) van Looyekwekers
  • 1/4 deel rode kool
  • 1 stengel bosui
  • 1 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 stuks kipfilet vegetarische variant: Vega kip of een doos met champignons
  • 1 komkommer
  • 1 puntpaprika
  • 1 kleine chili peper
  • 5 lepels halfvolle yoghurt
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • 2 stengels Koriander of peterselie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel paprika poeder
  • cayennepeper naar smaak
  • 1 blikje jonge mini maiskolfjes of maiskorrels
  • 2 stuks limoen
  • 2 stuks avocado
  • 1 klein zakje nacho chips optioneel als decoratie

Instructies
 

Beluga Linzen (Jonas)

  • Doe 500 gram Beluga linzen in een kom met water en laat de linzen minimaal 4 uur weken.
  • Na 4 uurtjes zet je een grote pan met water op het vuur. Voeg een (kippen) bouillonblokje toe totdat het zich oplost in het water.
  • Doe de geweekte Beluga linzen in de pan en kook ze 30 minuten lang. Daarna schep je ze uit de pan en laat ze vervolgens afkoelen in een kom.

Pulled chicken ofwel uit elkaar getrokken kip

  • Was de kipfilets of niet, dat is aan jou. Ik was mijn kipfilets meer uit gewoonte en dep ze droog met keukenpapier. Daarna was ik mijn handen goed.
  • Pel 2 teentjes knoflook en pers ze met een knoflookperser of snijd ze fijn. Snijd ook de 15 snoeptomaatjes in partjes.
  • Zet een pan op het vuur met 2 eetlepels olijfolie erin. Zodra het verhit is, doe je de uit geperste knoflook in de pan en bak het een minuut lang. Voeg daarna de snoeptomaat partjes toe met zout, cayennepeper poeder, paprikapoeder en komijnpoeder. Je roert ze goed. Als de snoeptomaatjes er zacht uitzien, dan prak je ze fijn met een vork zodat het wat meer vloeibaar uitzien.
  • Voeg 200 ml water toe en roer het goed met de andere ingrediënten. Vervolgens doe je de kipfilets erbij en laat ze op zacht vuur 20 minuten garen met deksel op de pan. Wel af en toe kipfilets omkeren. Na 20 minuten trek je met 2 vorken de kipfilets uit elkaar zodat je alleen maar vlees draadjes ziet. Je vermengt ze nog met de andere ingrediënten in de pan en laat ze nog 5 minuten garen met deksel op de pan.

Guacamole dip

  • Haal de eetrijpe avocado's uit de schil. Snijd ze in blokjes en doe de blokjes avocado in een grote kom.
  • Snijd de 5 snoeptomaatjes in partjes en voeg ze toe in de kom met de avocado blokjes.
  • Halveer de rode ui . Ene helft is voor guacamole en andere helft ui is voor Mexicaanse salade. Snijd de rode ui fijn en voeg ze toe in de kom.
  • Pel een teentje knoflook en pers ze uit met een knoflookperser boven de kom met andere ingrediënten.
  • Halveer de limoen en knijp de ene helft boven de kom totdat alle sap eruit is.
  • Halveer chilipeper en verwijder de zaadlijst. Snijd ze in stukjes en doe ze in de kom. Voeg zout naar smaak bij de ingrediënten in de kom. Je kan gebruik maken van een blender maar ik prak ze gewoon met een vork fijn.

Rode kool salade met yoghurt dressing

  • 1/4 rode kool heel fijnsnijden. Maak in een kom een yoghurtdressing van 5 eetlepels halfvolle yoghurt, zwarte peper en zout naar smaak, halve limoen uitpersen, fijngesneden koriander of peterselie. Yoghurtdressing goed mixen.
  • Voeg de fijngesneden rode kool in de kom met de yoghurtdressing en meng ze goed met elkaar.

Mexicaanse salade

  • Komkommer met bijvoorbeeld een kaasschaaf of aardappelschiller in plakjes schillen. Rode puntpaprika in slierten snijden, 1/8 chilipeper zonder zaadjes fijnsnijden en 10 snoeptomaatjes in partjes snijden. Snijd ook de helft rode ui fijn. Je kan mini maiskolfjes in 3 delen snijden of je kan maiskorrels gebruiken. Snijd ook koriander of peterselie fijn.
  • Maak in een kom de dressing met rode wijnazijn, fijngesneden chilipeper, zout en zwarte peper naar smaak, 1/2 theelepel komijnpoeder, 1 versgeperste teentje knoflook en mix ze goed. Voeg de volgende ingrediënten in de kom toe: komkommerplakjes, fijn gesneden rode ui, rode puntpaprika slierten, snoeptomaatjes partjes, klein blikje maiskorrels of paar jonge mini maiskolfjes delen en fijngesneden koriander of peterselie.

Mexicaanse pokebowl bereiden

  • Verdeel de beluga linzen over 4 grote kommen. Je doet de beluga linzen in het midden van de kom. Daarna ga je de pulled chicken, rode kool salade, Mexicaanse salade rond de beluga linzen plaatsen. Doe een bolletje guacamole dip bovenop de beluga linzen. Snijd nog bosuitjes fijn om over de pulled chicken te strooien. Als laatste kan je pokebowl nog garneren met schijfjes limoen en optioneel nacho chips. Eet smakelijk!