Ga terug
Honing mosterd spinazie met zalmroos, gepocheerde ei en witte wijndressing

Honing-mosterd spinazie wafel met gerookte zalm en gepocheerde ei

Porties 2

Equipment

  • 1 wafel ijzer
  • 1 blender
  • 1 garde (klopper) of mixer

Ingrediƫnten
  

  • 2 el honing mosterd van Marne
  • 1 ei
  • 50 ml melk alternatief plantaardig en lactose vrij: lactose vrije melk, havermelk, sojamelk, amandelmelk etc.
  • 150 gram verse spinazie of diepvries spinazie
  • 150 gram bloem glutenvrij: amandelmeel
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 el witte wijn
  • bieslook
  • flinke scheut natuur azijn
  • 3 el mayonaise
  • peper naar smaak mag witte peper of zwarte peper gemalen
  • zout naar smaak
  • 1 zakje bakpoeder 1 zakje bakpoeder is 15 gram
  • 1 bak spray voor de wafelijzer
  • 50 gram eetbare bloemen als decoratie (optioneel)

Instructies
 

Honing-mosterd spinazie wafel

  • Als je diepvries spinazie gebruikt, laat deze dan de avond voordien ontdooien en uitlekken in een vergiet. Zorg ervoor dat al het vocht eruit is. Anders word je beslag waterig.
    Gebruik je verse spinazie. Dan hoeft het niet uitgelekt te worden.
  • Maak als eerste het wafelbeslag. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, honing mosterd van Marne, melk ,ei, peper en zout met een garde of met een mixer luchtig. Doe spinazie in de blender met een scheutje water. Zodra het fijn gemixt is dan voeg je dit mengsel toe met het beslag. Vermeng het goed met een garde of een vork totdat het gehele beslag helemaal lichtgroen is.
  • Verhit het wafelijzer en vet het goed in met bakspray of olie of boter. Schep met een lepel het beslag in het wafelijzer. Bak de wafels in het wafelijzer 3 minuten. Dan zijn ze gaar. Het lekkerste is om ze direct te serveren. Mochten de wafels afkoelen dan kan je ze weer opwarmen in de oven.

Witte wijn dressing

  • Doe de mayonaise, witte wijn, zout en peper in een kom. De zout en peper is naar eigen smaak. Vermeng al die ingrediĆ«nten goed.

Zalmroos

  • Grote zalmroos:
    Een pakje van 200 gram zalm bevat ongeveer 8 plakjes zalm. Hiervan kan er 2 grote zalmrozen gemaakt worden. Maak een zalmroos van 4 plakken zalm. Leg een plak op de uiteinde van een andere zalm plak. Je krijgt dan een rij met 4 zalmplakken. Rol deze rij met 4 zalm plakken op tot een cilinder vorm. Knijp ook de rechte onderkant van een zalmroos iets dicht zodat je de vorm van een roos krijgt. Je kan het dan modelleren met je klein mesje door hier en daar de rand bij te plooien. Hierdoor lijkt het of de zalmroos uit verschillende 'blaadjes' bestaat. Doe dit ook bij de andere 4 plakjes. Je hebt dan 2 grote zalmrozen.

Gepocheerde ei

  • Neem een hoge pan. Vul de pan voor 3/4 deel met water en breng het aan de kook. Zodra het kookt, dan voeg je een flinke scheut azijn toe tot je het zuur in de water proeft. Waarom azijn? De azijn zorgt ervoor dat het eiwit beter stolt. Wat je absoluut niet moet doen is zout toevoegen want dit werkt namelijk averechts.
  • Breek elk ei in een koffiekop of een kleine kom. Let op dat de dooier heel blijft. Hou een halve eierschaal apart. Zet het vuur zachter maar zorg ervoor dat het water net onder het kookpunt blijft. Roer met een lepel of een garde in het water totdat je een draaikolk in het water ziet. Pak een halve eierschaal die je apart hebt gehouden. Leg de halve eierschaal in het water. Zodra het naar het midden van de pan afdrijft en rustig in een rondje gaat draaien, dan kunnen we beginnen met het pocheren.
  • Haal de halve eierschaal weg. Giet het ei uit een kommetje in het midden van de pan zacht kolkend water. Na 1 tot 2 minuten is het ei voldoende gaar. Je kan eventueel het kookvuur een beetje verhogen. De dooier van een gepocheerde ei hoort binnenin nog lopend te zijn.
  • Pak een schuimspaan en vis het gepocheerde ei voorzichtig uit de pan. Het water lekt dan via de gaatjes van de schuimspaan eruit. Je kan het ook laten lekken op een keukenpapier. Snijd eventueel de losse eiwitflapjes van een gepocheerde ei eraf.

Honing-mosterd spinazie wafel met gerookte zalmroosje, gepocheerde ei en witte wijndressing (3 serveer suggesties)

  • 1ste suggestie: Verdeel het over twee borden. Je kan de witte wijn dressing als eerste op de bord doen. Daarna de twee groene wafels op de bord. Het zalmroosje leg je erop samen met de gepocheerde ei en gesneden bieslook erover heen. Je kan het decoreren met eetbare bloempjes. Eet smakelijk !
  • 2e suggestie: Je kan het ook anders doen. Pak twee borden. Doe bij elk bord twee groene wafels. Leg op elke wafel twee zalm plakken. Je kan op elk wafel een gepocheerde ei doen of gewoon bij eentje houden. Pak een volle lepel witte wijn dressing en dan swirl je over je wafels heen. Strooi vervolgens gesneden bieslook erover heen. Als optioneel kan je het versieren met eetbare bloempjes. Eet smakelijk!
  • 3e suggestie: Je kan het ook in een sandwich vorm doen. Doe op een bord een wafel met 2 plakjes zalm en een gepocheerde ei. Swirl een lepel witte wijn dressing erover heen. Strooi gesneden bieslook erop. Doe als laatste een tweede wafel bovenop als een soort sandwich. Eet smakelijk !