Ga terug

Penang noedels: Char Kway Teow

Penang noedels: Char Kway Teow. Het is een recept van chef Norman Musa. Char Kway Teow wordt gezien als een nationale favoriet van Maleisië. Het is een heerlijke gerecht dat bestaat uit platte rijstnoedels met garnalen en kokkels. Er is ook een vegetarische variant met tahoe en erwten. Recept komt uit het boek 'Magisch Maleisisch" van Chef Norman Musa. Afgelopen zaterdag 27 februari 2021 was hij ook te zien in You Tube show Travel Eat Cook: Penang waar je dus online mee kon koken. Volgende live show Travel Eat Cook: Malacca zal op 27 maart op You Tube plaats vinden. Er zijn nog tickets verkrijgbaar waar je ook online met Chef Norman Musa mee kan koken. Daarnaast kan je meer te weten komen over Malacca. Voor het recept Penang Char Kway Teow zie hieronder.
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 200 gram droge platte rijstnoedels van 8 of 10 mm of 300 gram "straight to wok" of "ready prepared" noedels
  • 2 eetlepels plantaardige olie zoals zonnebloem olie en extra olie voor het roeren van de eieren
  • 3 teentjes fijn gehakte knoflook
  • 10 rauwe King Prawns (Koningsgarnalen)
  • 10 verse kokkels uit schelpen zijn verwijderd (traditioneel maar optioneel)
  • 2 eetlepels chilipasta het moet echt chili pasta zijn en geen chili saus
  • 3 eetlepels lichte soja saus
  • 3 eetlepels zoete soja saus hoe maak je jouw eigen zoete soja saus, zie recept beneden.
  • 1 ei
  • 125 gram taugé
  • 50 gram kow choi (knoflook of Chinese kruiden) of bosuitje
  • 1/2 theelepel sesamolie
  • snufje witte peper

Hoe maak je jouw eigen soja saus

  • 50 ml donker soja saus
  • 50 ml palm of bruin suiker

Garnering

  • 2 stengels bosuitjes als garnering. Snijd ze in julienne en laat ze even weken in koud water voor 10 minuten
  • klaar gemaakte knapperige gebakken sjalotjes (optioneel)
  • bananenblad om gerecht erop te serveren. Smaak bananenblad kan ook intrekken in de noedels. (optioneel)

Instructies
 

  • Marilyn's manier: Wat ik zelf als eerste doe is even voorbereidingswerk doen. Ik lust zelf geen kokkels. Dus geen kokkels voor mij. Wat ik wel gebruik zijn de garnalen, tofu en erwten. Ik snij van te voren knoflook en sjalotjes. Kow choi en bosuitjes snijd ik in julienne waarna ik de bosuitjes in koud water laat inweken voor 10 minuten. 250 gram tofu snijd ik in 2 cm blokjes en ik ga ze alvast bakken ofwel frituren in zonnebloem olie. Zodra ze gebakken zijn, leg ik ze even apart. Ik verwijder de bruine draadjes van taugé wortels. Het is niet nodig om dat te doen maar ik vind ze zelf niet mooi staan bij mijn gerecht. Daarna was je de taugé wortels goed in vergiet onder koud stromend water. Taugé zet je ook even weg in kom met koud water anders worden ze namelijk bruin. De rauwe garnalen ga ik pellen maar laat wel de staart eraan. Daarnaast haal ik ook het darmkanaal horizontaal vanuit rugkant van de garnaal eruit.
  • Chef Norman Musa: Kook water in een medium pan en zodra het water tot een kookpunt komt dan zet je de gas uit. Blancheer de noedels voor 8 minuten zonder deksel. Laat daarna water weglopen uit de pan en koel het vervolgens af met koud water. Water laat je weer weglopen uit de pan en zet de pan met noedels even aan de kant. Deze stap kan je overslaan als je "straight to wok" en "ready prepared" noedels gebruikt.
  • Chef Norman Musa: Verhit een wok of een grote braadpan op hoog vuur en voeg dan 2 eetlepels olie toe. Sauteer (of ook wel springen of opgooien) de knoflookstukjes voor ongeveer 5 seconden in een pan zodat ze lichtjes en snel gebakken worden zonder aan te branden. Dan voeg je de grote garnalen en kokkels erin (of tofu en erwten voor de vegetarische optie) en dan koken totdat de garnalen roze worden.
    Marilyn's manier: Ik had al eerder vermeld dat ik geen kokkels lustte. Dus ik ging eerst de knoflookstukjes sauteren. Daarna had ik de grote garnalen toegevoegd en gebakken totdat ze roze werden. Vervolgens ging ik de van te voren gebakken tofublokjes en de bevroren erwten erbij doen.
  • Chef Norman Musa: Voeg de chili pasta toe en bak ze voor 5 seconden. Daarna doe je de gekookte noedels en de twee soja sauzen erbij. Bak ze voor 2 minuten totdat de noedels de saus hebben opgenomen.
    Marilyn's manier: Als ik de chili pasta voor 5 seconden heb gebakken, dan doe ik nog wel een klein beetje water bij de chili pasta zodat ik ze makkelijk kan mengen met de grote garnalen, tofu en de erwten. Verder doe ik ook meer dan 3 eetlepels van elk soja saus. Als de noedels bij mij nog te licht uitzien, dan doe ik wat meer soja saus van elk.
  • Chef Norman Musa: Duw de noedels naar de ene kant van de wokpan zodat een andere gedeelte vrij is. Je doet een klein beetje olie erbij en breek een ei open. Vervolgens ga je de ei roeren zodat het uiteen valt in kleine stukjes. Daarna vermeng je deze door de noedels. Vervolgens doe je de taugé en de kow choi of bosuitje als laatste erbij en vermeng ze ook met de noedels voor een minuut. Je doet het vuur dan uit en besprenkel de noedels met sesam olie. Je verdeelt de noedels op borden en garneer ze met bosuitjes julienne en gebakken knapperige uitjes. Besprenkel nog wat witte peper. Eet smakelijk!
    Marilyn's manier: Ik doe wel een snufje zout erbij. Als het gerecht klaar is, dan serveer ik het op een bord met een bananenblad zodat smaak van bananenblad lekker kan intrekken in mijn noedels.

Hoe maak je jouw eigen zoete soja saus

  • Meng sojasaus en suiker in een kleine sauspan en laat 3 - 5 minuten op laag vuur sudderen tot het mengsel is ingedikt. Laat het afkoelen voordat u het gebruikt.

Notities

Als je de vegetarische variant wilt hebben vervang dan garnalen en kokkels met 250 gram tofu (snij ze in 2 cm blokjes) en 2 eetlepels bevroren erwten.