Instagram

Follow Me!

Food Recepten

Yotam Ottolenghi : Shakshuka

5 mei 2019

Yotam Ottolenghi: Shakshuka

Shakshuka of Shakshouka is een gerecht van gepocheerde eieren in een saus van tomaten, chayennepeper, ui etc. Oorspronkelijk komt het uit Midden-Oosten en het Middelandse Zeegebied. Een recente variant met eieren en groenten is afkomstig uit Tunesie in Noord-Afrika. Shakshuka is wereldwijd bekend geworden door Yotam Ottolenghi. Het is een populair heerlijk gerecht en je kan het met verschillende varianten maken. Ik heb Shakshuka volgens het recept van Yotam Ottolenghi gemaakt en ik ben er helemaal gek van. Sindsdien maak ik het regelmatig. Het recept Shakshuka ga ik met jullie delen op basis van de hoeveelheden voor 2 personen. Mocht je het gerecht op basis voor 4 personen willen maken, dan verdubbel je de hoeveelheden. Daarnaast ga ik aubergine extra toevoegen maar je kan natuurlijk ook andere groenten voor gebruiken of gewoon alleen bij paprika's houden. Het gerecht Shakshuka kan je als ontbijt of brunch of lunch of zelfs als diner doen. Er hoort wel knapperige witbrood bij. Ik gebruik zelf Turkse broodjes. 
Totale tijd55 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 aubergine (dit is optioneel)
  • 3 rijpe tomaten
  • 1/4 theelepel komijnzaad
  • 88 ml milde olijfolie of plantaardige olie
  • 2 theelepel ruwe rietsuiker
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes fijngehakte tijm
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte koriander
  • 1/4 theelepel saffraandraadjes (zakje saffraandraadjes bij een Turkse supermarkt)
  • chayennepeper naar smaak (gerecht hoort licht pittig te smaken)
  • 125 ml water (ik gebruik het liefst gefilterd water)
  • 4 scharreleieren
  • zout naar smaak
  • zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Pel de ui en snijd het in plakken. Snijd de paprika's in 2 cm brede repen en hak de tomaten grof. Ik heb zelf aubergine toegevoegd als optioneel. Aubergine in kleine blokjes van 1 cm snijden.
  • Rooster het komijnzaad in een grote droge koekenpan 2 minuten op hoog vuur. Voeg de olijfolie of plantaardige olie en de gesneden ui toe en bak ze in 5 minuten. Doe de repen paprika, de suiker, de laurier, tijm, het peterselie en de koriander in de pan en bak alles 5 - 10 minuten op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn. 
  • Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en zwarte peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 minuten sudderen. Voeg tussendoor steeds wat water toe zodat het mengsel de consistentie heeft van een pastasaus. Proef en breng op smaak met zout en peper. Het groentemengsel moet krachtig en licht pittig smaken. 
  • Volgens Yotam Ottolenghi's recept moet de laurier uit de groenten gehaald worden en het groentemengsel in een hapjespan doen. Ik laat de laurier gewoon zitten om nog meer te laten in te trekken en het groentemengsel laat ik in een pan zitten. Zet de pan op halfhoog vuur en druk met een lepel 4 holtes in het groentemengsel en breek in elk ervan een ei. Bestrooi ze met zout en zet het deksel op de pan. Laat het gerecht 10 minuten op heel laag vuur staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het met koriander en dien het op. Eet smakelijk!

Notities

Je kan ook eenpersoonsporties maken van dit gerecht. Verdeel het groentemengsel over eenpersoons vuurvaste schaaltjes of minipannetjes. Breek in elk ervan twee eieren en laat ze op vrij laag vuur rustig net gaar worden. 

    Leave a Reply

    Instagram

    Follow Me!