Turkse linzen maaltijd soep (vega)
Turkse linzen maaltijd soep ofwel mericimek corbasi is een heerlijke vegetarische soep. Het is een goede bron van eiwit maar ook diervriendelijker, duurzamer, gezonder en goedkoper. Daarnaast hebben rode linzen een hoge voedingswaarde doordat ze veel eiwit bevatten, mineralen, vitaminen, heel weinig vet en vezels. Verder zijn de rode linzen lang houdbaar en makkelijk te bereiden. Ga naar het recept.
Ingrediënten
- 500 gram rode linzen zoals Valle del Sol
- 1 grote winterpeen of 2 kleine winterpenen
- 2 grote aardappels in kleine stukjes gehakt
- 1 rode gesneden ui
- 1 rode puntpaprika of gewone paprika
- 1 liter water
- paar takjes munt
- 1 citroen
- 1 Turkse brood (pide)
- 2 eetlepels zonnebloem olie
- 3 teentjes gehakte knoflook
- 1 pak groente bouillon blokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- zwarte peper
- 1 stuk gehakte Spaanse peper (zonder zaadlijst)
- 1 bakje groene olijven (optioneel)
- 1 potje Turkse feta kaas (optioneel)
Instructies
- Er zijn Turkse linzen soep recepten waar je de rode linzen niet hoeft te weken maar kooktijd wel veel langer is. Uit eigen ervaring heb ik besloten om mijn rode linzen wel te laten weken voor 4 uurtjes om de kooktijd te verkorten en verteerbaarheid te vergroten. Voordat ik de rode linzen ga koken, was ik ze eerst in een vergiet.
- In de tussentijd ga je groente bouillon maken door 1 liter in een grote pan te doen met aantal bouillon blokjes erin. Het moet wel sterk van smaak zijn. Ik heb zelf 2 grote bouillon blokjes erin gedaan. Snijd ook de aardappels, winterpeen en paprika in blokjes en leg ze in een grote kom apart. Je mag natuurlijk ook andere soorten groenten gebruiken.
- Doe zonnebloem olie in een grote pan en verhit deze, voeg vervolgens de rode linzen toe en bak ze een minuutje terwijl je goed roert. De linzen verkleuren dan een beetje. Voeg de gehakte knoflook en gesneden ui pas toe als alle linzen verkleurd zijn. Knoflook en ui moet je alleen aanfruiten bij de linzen en niet aan laten bakken. Daarna blus je ze gelijk af met een liter sterke groentebouillon. Tijdens koken voeg je zout en zwarte peper naar smaak en tomatenpuree toe. Ik doe zelf de helft van het blikje tomatenpuree maar je kan natuurlijk ook alles toevoegen.
- Doe dan de aardappelblokjes, winterpeen blokjes en paprika blokjes in de linzen soep erbij. Kook de soep totdat de linzen helemaal stuk zijn gekookt. Als je de linzen van te voren heb laten inweken, dan is de kooktijd een stuk korter dan als je de linzen niet zou inweken.
- Tien minuutjes voor het einde doe je de gehakte Spaanse peper erbij afhankelijk van hoe heet je wilt hebben. Zelf doe ik een halve zonder zaadlijst gehakte Spaanse peper erin.
- Doe de soep in 4 kommen en knijp een verse citroen in de soep. Verder gesnipperde munt erbij. Het is heerlijk met Turks brood (pide) en bijgerecht olijven en Turkse feta kaas. Eet smakelijk!
No Comments