Doe de bloem, amandelmeel, poedersuiker en zout in een ruime kom. Snijd de ongezouten roomboter in blokjes en wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot er een kruimelige deeg ontstaat.
Klop het ei los in een kommetje. Voeg het losgeklopte ei toe in de kom met het kruimelige deeg. Kneed dit kort tot een soepel deeg.
Verpak de kom met het deeg in vershoudfolie. Laat dit 1 uur opstijven in de koelkast. In de tussentijd kan je beginnen met de bereiding van de zoete zwarte bonen vulling.
Na een uur kan je de kom met het deeg uit de koelkast halen. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Kneed het deeg kort door. Bestuif je werkplek met bloem. Rol het deeg uit met een deegroller tot een plak van 3 mm dik.
Bekleed de tartelettevormpjes of de bakringen met het deeg. Snijd het overtollige deeg recht af. Het deeg dat overblijft kan je opnieuw uitrollen met de deegroller.
Modelleer het deeg netjes rondom de randjes van de tartelettevormpjes zodat het na het bakken makkelijker eruit kan.
Vul elk met deeg beklede tartelettevormpje met zwarte bonen vulling net onder de randjes.
Doe de gevulde tartelettevormpjes in de oven op 175 graden voor 20 a 25 minuten. Dan is de vulling zacht en smeuïg. De tartelette zelf is dan ook zacht en luchtig zoals een cake. Het valt niet snel uit elkaar. Je kan het ook 30 a 35 graden doen. Dan is de buitenkant van de tartelette krokant en de vulling ietsje droger. Beiden zijn lekker.
Haal ze na het bakken voorzichtig uit het vormpje door ze ondersteboven te houden. Dan valt het makkelijker eruit.
Eet smakelijk ! Serveertip: een slagroomtoefje doen op je zwarte bonen tartelette.