Recepten Vegetarisch

Zwarte bonen tartelette

14 november 2023
Zwarte bonen tartelette met zwarte bonen van Servero

Zwarte bonen tartelette. Dit is een heerlijk zoete zwarte bonen tartelette. Het is niet mierzoet maar precies zoet genoeg. Wat voor mij dus perfect is. Ik heb de zwarte bonen van Servero gebruikt omdat het 100 procent natuurlijk is. Dus geen toevoeging van zout, suiker, smaak- en kleurstoffen en dat is wat ik graag zie in mijn eten. Het bereiden van de zwarte bonen tartelette is echt niet moeilijk. Ben je benieuwd hoe het smaakt, ga dan naar het recept.

Zwarte bonen tartelette

Kennismaking met Servero

In mijn intro heb ik de zwarte bonen van Servero al genoemd. Servero heeft sinds kort groentenpotten en peulvruchtenblikken toegevoegd aan hun assortiment waaronder de zwarte bonen. Ik vind van Servero natuurlijk de lekkerste. Je kan het variëren en in een zeer korte tijd op tafel zetten. Wat ik ook belangrijk vind is dat de producten van Servero uit 100 procent natuurlijke ingrediënten bestaan. Dit betekent dus geen toevoegingen van suiker, zout, smaak- en kleurstoffen. Gewoon puur natuur!

Zwarte bonen

De zwarte bonen vulling bestaat uit kaneel, amandelmeel, basterdsuiker, zout en eieren. Als je van zwarte bonen houdt of van welke soorten bonen dan ook, dan zal je dit absoluut lekker vinden. Wat ik zelf ook belangrijk vind is dat het niet mierzoet is. Daarom is dit voor mij een ideale zoetigheid. Ik heb me laten inspireren door de Chinese koekjes met rode bonen als vulling. Vandaar de zwarte bonen tartelette.

De bereiding van de zwarte bonen tartelette is nogmaals niet moeilijk. Als dit jouw eerste keer is om te maken, dan is het nog even wennen. Hoe vaker je dit gaat doen, hoe makkelijker het gaat worden. Je kan qua baktijd langer in de oven doen (30 a 35 min.) als je de buitenkant van de tartelette iets krokanter en de vulling iets droger wilt hebben.  Heb je liever een zachte maar wel iets stevige buitenkant en een meer smeuïg vulling, dan doe je als baktijd 20 a 25 min. Ik vind beide opties lekker. Probeer het zelf uit en laat me weten wat je ervan vindt.

Meer info: –> Servero

Zwarte bonen tartelette met zwarte bonen van Servero

Zoete zwarte bonen tartelette

Porties 8

Equipment

  • tartelette vormpjes of bakringen 8 cm doorsnede en ca. 2 cm hoog.
  • vershoudfolie
  • 1 deegroller

Ingrediënten
  

Tartelette

  • 200 gr bloem
  • 120 gr ongezouten boter
  • 1 st ei middelgroot
  • 30 gr amandelmeel
  • 80 gr poedersuiker
  • 1/2 tl zout

Zoete zwarte bonen vulling

  • 75 gram zwarte bonen van Servero
  • 3 st eieren
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 50 g amandelmeel
  • 1/2 st vanillestokje
  • 50 ml water
  • 1/2 tl zout

Instructies
 

Tartelette

  • Doe de bloem, amandelmeel, poedersuiker en zout in een ruime kom. Snijd de ongezouten roomboter in blokjes en wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot er een kruimelige deeg ontstaat.
  • Klop het ei los in een kommetje. Voeg het losgeklopte ei toe in de kom met het kruimelige deeg. Kneed dit kort tot een soepel deeg.
  • Verpak de kom met het deeg in vershoudfolie. Laat dit 1 uur opstijven in de koelkast. In de tussentijd kan je beginnen met de bereiding van de zoete zwarte bonen vulling.
  • Na een uur kan je de kom met het deeg uit de koelkast halen. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Kneed het deeg kort door. Bestuif je werkplek met bloem. Rol het deeg uit met een deegroller tot een plak van 3 mm dik.
  • Bekleed de tartelettevormpjes of de bakringen met het deeg. Snijd het overtollige deeg recht af. Het deeg dat overblijft kan je opnieuw uitrollen met de deegroller.
  • Modelleer het deeg netjes rondom de randjes van de tartelettevormpjes zodat het na het bakken makkelijker eruit kan.
  • Vul elk met deeg beklede tartelettevormpje met zwarte bonen vulling net onder de randjes.
  • Doe de gevulde tartelettevormpjes in de oven op 175 graden voor 20 a 25 minuten. Dan is de vulling zacht en smeuïg. De tartelette zelf is dan ook zacht en luchtig zoals een cake. Het valt niet snel uit elkaar. Je kan het ook 30 a 35 graden doen. Dan is de buitenkant van de tartelette krokant en de vulling ietsje droger. Beiden zijn lekker.
  • Haal ze na het bakken voorzichtig uit het vormpje door ze ondersteboven te houden. Dan valt het makkelijker eruit.
  • Eet smakelijk !
    Serveertip: een slagroomtoefje doen op je zwarte bonen tartelette.

Zoete zwarte bonen vulling

  • Stamp de zwarte bonen fijn. Kook het vanillestokje in een pan met 50 ml water. Voeg de bruine basterdsuiker toe in de pan en kook dit langzaam tot karamel.
  • Meng in een grote kom de zwarte bonenpuree met karamel.
  • Voeg het amandelmeel toe in de kom en vermeng dit met de zwarte bonenpuree en karamel. Blijf roeren en doe ook de eieren een voor een in de kom. Laat het afkoelen en bewaar het vervolgens in de koelkast. Als de tartelettevormpjes bekleed zijn met het deeg dan kan je het vullen met de zoete zwarte bonen vulling.

    Leave a Reply

    Rating recept