Schil de buitenkant van de gember en pel de knoflookteentjes. Rasp de gember en knoflookteentjes boven een kom.
Schil de aardappelen, was ze schoon en snijd ze in blokjes. Gebruik de helft van de bloemkool. Snijd de bloemkoolroosjes in dunne plakken. Schil de wortels en snijd ze in dunne plakjes.
Roer de kokosyoghurt, tomatenpuree, garam masala, kurkuma, komijn, gemalen korianderzaad en chilivlokken erdoor.
Wentel de aardappelen, bloemkool, wortels door de marinade, dek de kom af en laat 30 min marineren. De erwten doe je pas later erbij tijdens bakken.
Doe ondertussen de rijst in de pan. Spoel de rijst 3 of 4 keer in een zeef onder koud stromend water, totdat het water minder troebel is. Doe de rijst in een kom. Schenk zoveel water in de kom dat de rijst onder water staat. Laat 30 min. weken.
Zet de pan met 2 liter water op het vuur. Doe de laurier, steranijs, kardemompeulen, kruidnagels, het kaneelstokje en het zout in de pan en breng het aan de kook. Voeg de rijst toe, breng dit weer aan de kook en kook de rijst 10 min. Giet dan af.
Doe de aardappelen, wortelen en bloemkoolroosjes met de marinade in een braadpan en stoof met het deksel op de pan in 12 min. gaar. Keer halverwege de groenten. Doe de diepvrieserwten na 6 min erbij. Breng ze op smaak met peper en eventueel zout en schep uit de pan.
Snijd de 2 uien in dunne halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui in ca. 10 min. goudbruin en knapperig. Roer regelmatig. Schep ze uit de pan. Laat ze afkoelen op een bord met keukenpapier.
Doe de saffraan in een kom. Doe gekookt water (4 eetlepels) over de saffraan en laat staan tot gebruik. Snijd de muntblaadjes fijn. Snijd ook de korianderstelen fijn.
Gebruik dezelfde braadpan en doe de helft van de rijst erin. Strijk de rijst glad. Verdeel de gemarineerde aardappelen, wortelen, bloemkoolroosjes en erwten over de rijst. Bestrooi daarna de helft van de gebakken ui, de helft van de munt en alle koriander. Schep vervolgens de rest van de rijst erover en strijk ze glad.
Doe de ghee in een steelpan en laat het smelten. Besprenkel de rijst met de saffraanwater en de gesmolten ghee. Leg een schone theedoek op de pan. Plaats daar het deksel op. Gaar de biryani in 30 min. op laag vuur. Hierdoor stoomt de rijst gaar en de bodem bakt dan knapperig.
Als laatste schep de biryani op een grote schaal, ook de knapperige bodem. Bestrooi met de rest van de gebakken ui en de rest van de munt. Doe ook fijngehakte koriander erover heen. Eet smakelijk!