Recepten

Javaanse Dawet

2 september 2019
Javaanse Dawet

Tijdens Nederlandse kolonisatie periode werden de Javaanse immigranten verscheept van Java naar Suriname door Nederlanders om op de plantages daar te werken. De drank Dawet is door de Javaanse immigranten geïntroduceerd in Suriname. Het is een van de populaire dranken in Suriname en ook geïntroduceerd in Nederland.

Niet alle dawet gemaakt door anderen zijn lekker. Mijn moeders dawet blijft toch het lekkerste en ik wil mijn moeders recept graag met jou delen. Een overheerlijke verfrissende zoete kokosdrankje.

Moeders recept Javaanse Dawet

Siroop ingrediënten:

 • 2 glazen (400 ml) water. Je kan bronwater voor gebruiken of gefilterde water. Ik gebruik zelf bronwater
 • 30 lepels rietsuiker (40 gram) of elk ander soort suiker.
 • 2 stengels sereh

Alle ingrediënten samen koken totdat het een bruine kleur wordt (komt door de gesmolten suiker). Zodra dit het geval is, dan laat je het nog 10 minuten sudderen om de sereh goed in te laten trekken. Water mag niet uitgekookt worden. Het is de bedoeling dat het een siroop wordt en niet stroop.

Zodra je de siroop hebt gemaakt. Dan ga je beginnen met het maken van maizena slierten. Dit hoort erbij voor een traditionele Javaanse Dawet. Wil je een moderne twist hebben, dan kan je i.p.v maizena slierten ook lychees, of jonge kokosvlees of jackfruit gebruiken, maar dit moet je wel dun en in de lengte snijden.

Als inhoud voor traditionele Javaanse Dawet gebruik je maizena slierten.

Recept voor maizena slierten (druppel) :

 • 350 ml water (bronwater/ gefilterde water)
 • 4 volle eetlepels maizena

4 volle eetlepels maizena in een kom doen. Maizena laat je oplossen met ca. 2 eetlepel water. Daarna doe je 350 ml water in een pan totdat het kookt, vervolgens doe je de opgeloste maizena erin. Met een garde of een lepel ga je het blijven roeren totdat het een dik papje wordt. Daarna zet je het op laag vuur en laat je het ca. 10 minuten zachtjes pruttelen. Wel blijven roeren anders wordt het snel aangebrand. In de tussentijd pak je een bakje en vul je het met koud water. Vervolgens pak je een vergiet en plaats je deze boven het bakje met koud water. De pan met warme maizena papje doe je in het vergiet (let op vergiet mag niet in het bakje met koud water), zodat de slierten in het bakje met koud water erin vallen. Vergiet is trouwen een grote schaal met gaatjes erin.

Je kan ook ipv maizena slierten ook als variatie lychees of jonge kokosvlees of jackfruit gebruiken. Dit moet je wel dun en in de lengte snijden.

Zodra zelfgemaakt siroop en maizena slierten zijn gemaakt of je maakt gebruik van bovengenoemde variaties. Dan gaan we mengen met beneden genoemde ingrediënten.

 • 1 eetlepel van de rode kleurstof Cola Champagne smaak (Merk Tip Top bij Jumbo supermarkt) je kan meer rode kleurstof toevoegen als je een iets donkerde kleur wilt hebben.
 • 1 blik kokosmelk (of verse kokosmelk van 2 kokosnoten)
 • snufje zout
 • (bron/gefilterd) water afhankelijk van jouw smaak wat betreft met zoetheid

Zelfgemaakt siroop en maizena slierten of andere variaties zoals lychees of jonge kokosvlees of jackfruit mengen met 1 eetlepel rode kleurstof Cola Champagne, 1 blik kokosmelk of verse kokosmelk van 2 kokosnoten en een snufje zout (afhankelijk van jouw smaak). Daarna goed roeren. Mocht Dawet te zoet zijn dan kan je het aanlengen met water. Als je klaar bent dan zet je het in de koeling en na een half uur haal je het er weer uit om van jouw Dawet te genieten.

Geniet ervan.

Mocht je de Javaanse dawet lekker vinden, like dan deze posting en laat een reactie achter. Mocht je nog verdere vragen hebben, dan kan je ook een reactie achterlaten bij dit posting.

Als je gebruik maakt van mijn recept en je plaats een foto op Instagram, vergeet dan niet om mij erin te taggen en mijn hashtag #marilyn_amaterasu te gebruiken omdat ik graag wil weten hoe je het hebt gemaakt.

  Leave a Reply