Recepten

Matcha aardbeien

13 augustus 2019
matcha aardbeien

Matcha Aardbeien

Mijn liefde voor matcha is in Japan begonnen. Ik heb gemerkt dat matcha in veel producten is verwerkt. Uit nieuwsgierigheid wil ik ze daarom allemaal uitproberen.  Hieronder kan je de toelichting over matcha lezen.

Toelichting Matcha

Matcha is groene thee uit Japan maar de geschiedenis ervan begint al in China. Tijdens de Song-dynastie (960-1279) was het populair om poedervormige thee te maken van gestoomde en gedroogde theebladeren. Hierbij werd de theepoeder en heet water bij elkaar geklopt. Zenboeddhisten van Japan kwamen tijdens hun reizen door China in aanraking met matcha. Daarna hebben de boeddhisten hun eigen tradities en productiemethoden ontwikkeld.

Theeplanten

De theeplanten die gebruikt worden voor matcha zijn in de schaduw geplaatst. Dit is ongeveer een 3-tal weken voor het oogsten. Om af te dekken worden meestal matten of zeilen gebruikt. Omdat de plant in de schaduw wordt geplaatst produceert de Camelia sinensis meer L-Theanine en cafeïne. De combinatie van beide stoffen zou verantwoordelijk zijn voor het rustgevende gevoel dat matcha drinkers ervaren en de kalmerende werking van de thee.

Matcha is poedervormige thee

Matcha is een poedervormige thee en wordt dan ook anders genuttigd dan thee met losse bladeren of theezakjes. Het poeder wordt snel opgelost in een vloeistof als water of melk.

Matcha zie je vaak terug komen in de traditionele Japanse theeceremonieën. Er wordt dan veel aandacht besteed aan de voorbereiding, het serveren en het drinken van de thee. Hierbij wordt het poeder met water van een 60 a 70°C opgeklopt tot een schuimige groene vloeistof.

Matcha is gezond

Afhankelijk van de kwaliteit van de thee is deze vloeistof dikker of lopender, maar langer opkloppen dan 30 seconden maakt de drank te bitter. Het is een exclusief drankje, wat bitter van smaak en bijzonder rijk aan aminozuren, vitaminen en mineralen. Ook bevat het, zoals veel theevarianten, cafeïne.

Vandaag de dag wordt matcha ook vaak gebruikt als smaakmaker bij soba noodles, ijscrème, matcha lattes en nog heel wat andere producten en varianten.

Matcha aardbeien recept

Hier in Holland, hebben wij de matcha bar Hug the Tea in Den Haag en matcha bar in Amsterdam. Dit is een recept dat vorig jaar is ontwikkeld omdat er toentertijd nog geen matcha aardbeien te koop zijn. Nu dus wel. Het is heel eenvoudig om matcha aardbeien te maken en ik wil mijn recept graag met jou delen.

Ingrediënten:

 • 2 el matcha poeder (ik gebruik de matcha poeder van Hug the Tea maar je kan ook ander merken van matcha poeder gebruiken)
 • 100 gram witte chocolade
 • 1 el kokos olie ( als je geen kokosolie lust dan kan je ook andere vorm van olie gebruiken of weglaten )
 • een snufje zout ( als je liever geen zout wilt dan kan je het natuurlijk weglaten)
 • 20 aardbeien
 • IJswater, fles met water vullen en half uur in de vriezer doen en daarna uithalen of ijsblokjes om in een grote kom te doen, bedoeld om gesmolten hete matcha chocolade af te laten koelen.

 

Bereidingswijze:

 1. Als eerste begin je met het voorzichtig schoon wassen van de aardbeien en daarna dep je ze droog met een keukenpapier. Een voor een leg je ze op een (oven) plaat met bakpapier.
 2. Je gaat water koken door een pan met water op vuur te zetten. Een hittebestendige kom met de ingredienten ( 2 el matcha poeder, 100 gram witte chocolade, een snufje zout en 1 el kokosolie) in pan water doen of bovenop een pan (au bain marie). Er mag geen water in de kom of schaal komen.
 3. Je blijft met een spatel in de kom roeren totdat de ingrediënten goed vermengd zijn, glad en gesmolten zijn.
 4. Zodra de ingrediënten samen gesmolten zijn dan leg je de kom met ingrediënten in een andere grote kom met ijswater of ijsklontjes om het te laten afkoelen en dan ga je 2 minuten lang de matcha chocolade goed roeren totdat het iets dikker van structuur wordt.
 5. Vervolgens ga je de aardbeien erin dopen. Je legt ze vervolgens weer terug op de plaat met bakpapier. (als je gebruik wilt maken van versiersels zoals gehakte nootjes bijvoorbeeld dan doe je dat nadat je de aardbeien in de matcha chocolade hebt ingedipt ).
 6. Als de matcha chocolade in de kom begint te stollen, dan kan je de kom met matcha chocolade weer terug leggen op de pan of in de pan en de water weer laten koken totdat de matcha chocolade weer gesmolten is. Zodra dit gebeurt, dan haal je de kom weer uit de pan of van de pan af en dan leg je het weer terug in de kom met ijswater om te laten afkoelen en dan roer je weer totdat je de aardbeien er weer in kan dopen.
 7. Als je jouw matcha aardbeien wilt versieren met versiersels zoals gehakte nootjes dan kan je dat doen nadat je de aardbeien hebt ingedipt met matcha chocolade.
 8. Wanneer je alle aardbeien hebt gedaan en ze netjes op de ovenplaat met bakpapier hebt gedaan. Dan zet je de plaat met aardbeien 20 minuten in de koeling om ze hard te laten worden.
 9. Na 20 minuten kan je de plaat met aardbeien eruit halen als je de aardbeien wilt decoreren met glazuur. Matcha aardbeien zonder glazuur en versiersels zijn ook lekker. Mocht je toch de aardbeien willen glazuren, dan kan je ze na glazuren weer in de koeling terug doen voor 20 minuten.

Een makkelijke recept voor het maken van glazuur

100 gram poedersuiker en 1 el vocht zoals water of als je een smaak en kleur wilt hebben denk bijvoorbeeld aan citroensap of sinaasappelsap of limonade siroop of andere vruchtensap of zelfs groentesap.

Roer de poedersuiker samen met de vloeistof tot je een dikke stroopachtige vloeistof hebt die ook glanzend is. Voeg indien nodig meer poedersuiker of vocht toe aan de glazuur. Je kan proberen om heel dun een aardbei te decoreren of gebruik een speciale puntzak om glazuur in te vullen.

Je kan het bij een speciale winkel voor taartenaccesoires enz. kopen. En als je helemaal makkelijk wilt maken, dan kan je daar ook een kant en klare glazuur stiften kopen of bij supermarkten.

Als je de aardbeien een voor een hebt gedecoreerd met glazuur of andere versiersels, dan leg je ze weer terug op de plaat om ze vervolgens weer in de koelkast terug te zetten. Na 20 minuten uit de koeling en geniet van jouw matcha aardbeien. Uit ervaring en ook die van mijn vrienden weet ik dat ze heerlijk zijn. Hopelijk vindt jij ze ook ze lekker.

Heel veel plezier met het maken van de matcha aardbeien. Mocht je nog vragen hebben of je vindt ze heerlijk, dan kan je mijn posting liken en een reactie achterlaten.

 

 

  Leave a Reply