Sushi donut met zalm (6 -8 stuks)
Equipment
- Donut bakblik van 6 standaard.
- Een schone theedoek
- een schaal
- een spatel
- een kookpan met dikke bodem en deksel
Ingrediënten
- 250 gram sushi rijst
- 3 eetlepels sushi rijstazijn
- 100 gram gerookte zalmfilet
- 2 theelepels zout
- 375 ml koud water
- 1 rijpe mango
- 1 eet rijpe avocado
- 2 nori bladen die je voor sushi gebruikt
- 1 potje zwarte sesamzaadjes
- grof gesneden verse bieslook
- 1 limoen of citroen sap is meer bedoeld om te sprenkelen over avocado, zodat avocado niet bruin worden.
Instructies
Sushi rijst bereiding
- Sushi rijst is heel belangrijk. Als de sushi rijst niet goed bereid is, dan zal het in combinatie met de andere ingrediënten ook niet smaken. Hoe bereid je de sushi rijst het beste?
- Als eerste ga je de sushi rijst goed wassen. Doe de rijstkorrels in een grote kom met water. Zorg ervoor dat de korrels in beweging blijven door met je hand erin te roeren. Wanneer het water troebel is dan gooi je het water weg en dan gebruik je nieuw vers water, net zo vaak totdat het water helder is. Daarna laat je de rijst na het wassen 10 minuten uitlekken in een zeef/vergiet (waar rijstkorrels niet doorheen kunnen vallen).
- Doe de rijst in de pan en voeg 375 ml koud water toe. Zet de pan op hoog vuur en doe de deksel erop en breng de sushi rijst aan de kook en laat het 2 minuten koken. Zet vervolgens het vuur op laag en dan laat je de sushirijst met deksel erop nog 15 minuten doorkoken. Doe vuur uit. Laat hierna nog 15 minuten de rijst met theedoek op de pan en bovenop de theedoek de deksel staan. Theedoek vangt dan condens van deksel op zodat het niet op de sushirijst drupt.
- Daarna gaan we de sushi rijst afkoelen. De temperatuur van de sushi rijst is belangrijk bij een goede sushi. Bij consumptie hoort de sushi op kamertemperatuur te zijn. De rijst kan je gelijkmatig afkoelen door te waaien met bijvoorbeeld een tijdschrift.
- Doe tijdens het omscheppen van de sushi rijst 3 eetlepels sushi rijstazijn en 2 theelepels zout toe. Probeer het gelijkmatig door de sushi rijst te verdelen.
- Daarna kan je beginnen met de sushi donuts.
Sushi donuts bereiden
- Doe de sushi rijst in de donut bakblik. Pak de nori bladen en knip elk blad in 4 gelijke delen. Pak vervolgens het nori blaadje met ruwe onderkant op de sushi donut en druk er lichtjes erop.
- Pel de avocado en haal de pit eruit. Snijd de avocado in dunne plakjes en besprenkel deze met limoen sap. Dit is bedoeld zodat de avocado plakjes niet bruin worden. Ontvel de mango en snijd de mango ook in dunne plakjes. Gerookte zalmfilet snijd je in dunne reepjes. Snij bieslook grof. Als alles gesneden is, dan ga je de sushi donuts ermee versieren met zalm, mango en avocado. Zwarte sesamzaadjes en grof gesneden bieslook doe je over de belegde sushi donuts. Eet smakelijk!
No Comments