Recepten

Mosselen in Thaise groene curry met pandan rijst

31 oktober 2020

 

Gewokte mosselen in Thaise groene curry met pandan rijst

Je kan mosselen op verschillende soorten manieren bereiden. En ik heb heel wat variaties van mosselen geprobeerd. De mosselen in Thaise groene curry met pandan rijst is een heerlijk gerecht en zeker de moeite waard om het uit te proberen. Het is een heel makkelijk recept. Ik laat ook een rijst taartje variatie zien van gewokte mosselen met Thaise groene curry. Zie mijn recept.
Porties 2 personen

Equipment

  • wokpan
  • eventueel kookring/garneer ring voor opmaken eten

Ingrediënten
  

  • 2 kg mosselen Als hoofdgerecht kan je 1 kg mosselen per persoon rekenen. Van de 1 kg mosselen hou je 200 gram echt mosselvlees over. Bij taartvorm kan je de mosselen koken of kant-en- klaar gekookte mosselen gebruiken (ca. 400 gram).
  • 1 pak/pot Thaise groene curry
  • 400 ml kokos melk
  • 1 stuk rode chili peper
  • 150 gram ongekookt pandan/ jasmijn rijst 75 gram ongekookte rijst per persoon. 75 gram ongekookt rijst wordt dan 200 gram gekookte rijst. En 200 gram gekookte rijst is genoeg voor 1 persoon. Ik gebruik zelf pandan/jasmijn rijst maar je kan natuurlijk ook een andere soort rijst gebruiken.
  • 1 stuk rode ui
  • 1 stuk rode punt paprika Rode punt paprika vind ik zelf zoeter van smaak dan een gewone rode paprika.
  • 30 gram taugé
  • 1 pak/stuk sugar snaps of broccoli
  • 2 stuks wortels/peentjes Ik schaaf de peentjes met een schaver in plakjes.
  • 1 lepel olijfolie Ik gebruik zelf olijfolie maar je kan natuurlijk ook andere soort olie gebruiken.
  • 1 stuk citroengras (sereh)
  • 3 takjes eventueel koriander
  • 1 stuk limoen

Instructies
 

Gewokte mosselen in schelp in Thaise groene curry geserveerd met Pandan rijst

  • Was de 2 kg mosselen goed schoon. Check of de schelpen kapot zijn of als de schelpen niet goed sluiten. De schelpen die open zijn kan je met een lepel op schelp tikken of tik ze op het aanrecht. Als ze open blijven dan zijn ze al dood en dan kan je ze weggooien. Deze gelden ook voor de kapotte schelpen.
  • In de tussentijd kook je de rijst volgens gebruiksaanwijzing op de pak. Je wast en snijd de groenten. Verder haal je de zaadlijst uit de chili peper en snijd het in ringetjes. Snijd de limoen in schijfjes en de takjes van (eventueel) koriander fijn.
  • Doe olijfolie in wokpan op vuur. Je bakt de Thaise groene curry pasta 1 minuut. Daarna doe je de vers gesneden groenten en sereh erbij en wok je ze 2 minuten lang.
  • Voeg kokosmelk erbij en roer ze goed totdat het vermengd is met de andere ingrediënten. Als laatste voeg je de mosselen erbij en dan laat je ze garen totdat de schelpen van de mosselen open gaan. Daarna haal je de wokpan van het vuur af. Dit geldt ook voor de rijst als het gaar is.
  • Je garneert het met schijfjes limoen, vers gesneden chilipeper en eventueel koriander. De gewokte mosselen in Thaise groene curry serveer je met rijst. Eet smakelijk!

Een rijst taartje van gewokte mosselen met Thaise groene curry

  • Je kan kiezen voor 400 gram kant-en-klaar gekookte mosselen of 2 kg mosselen in schelp die nog gekookt moeten worden.
    Kies je voor de laatste, dan was je eerst de 2 kg mosselen goed schoon. Check of de schelpen kapot zijn of als de schelpen niet goed sluiten. De schelpen die open zijn kan je met een lepel op schelp tikken of tik ze op het aanrecht. Als ze open blijven dan zijn ze al dood en dan kan je ze weggooien. Deze gelden ook voor de kapotte schelpen. Kook de mosselen in schelp in laag water totdat alle schelpen open zijn. Vervolgens als ze afgekoeld zijn, dan haal je de mosselen uit de schelpen en leg je ze even apart in een bakje.
  • In de tussentijd kook je de rijst volgens gebruiksaanwijzing op de pak. Je wast en snijd de groenten. Verder haal je de zaadlijst uit de chili peper en snijd het in ringetjes. Snijd de limoen in schijfjes en de takjes van (eventueel) koriander fijn.
  • Doe olijfolie in wokpan op vuur. Je bakt de Thaise groene curry pasta 1 minuut. Daarna doe je de vers gesneden groenten en sereh erbij en wok je ze 2 minuten lang.
  • Voeg kokosmelk erbij en roer ze goed totdat het vermengd is met de andere ingrediënten. Als laatste voeg je de gekookte mosselen erbij en laat je ze voor 2 minuten garen. Daarna haal je de wokpan van het vuur af. Dit geldt ook voor de rijst als het gaar is.
  • Je legt de kook/garnering ring op de bord. Doe een klein laagje rijst in de ring en dan druk je met een lepel gelijkmatig plat. Vervolgens doe je een laagje mosselen met Thaise groene curry bovenop en dan druk je ook even goed aan met de lepel. Je doet een tweede laag rijst bovenop en dat druk je ook goed aan met de lepel. Als laatste doe je paar mosselen erop met een schijfje limoen, ringetjes chilipeper erop. Je kan eventueel fijngehakte koriander erover heen strooien. Doe de Thaise groene curry saus om het rijst taartje heen. Haal voorzichtig de kook/garnering ring eruit zodat het rijsttaartje mooi in vorm blijft. Doe hetzelfde ritueel bij de tweede bord en eet smakelijk!

    Leave a Reply

    Rating recept