Penang noedels: Char Kway Teow
Penang noedels: Char Kway Teow. Het is een recept van chef Norman Musa. Char Kway Teow wordt gezien als een nationale favoriet van Maleisië. Het is een heerlijke gerecht dat bestaat uit platte rijstnoedels met garnalen en kokkels. Er is ook een vegetarische variant met tahoe en erwten. Recept komt uit het boek 'Magisch Maleisisch" van Chef Norman Musa. Afgelopen zaterdag 27 februari 2021 was hij ook te zien in You Tube show Travel Eat Cook: Penang waar je dus online mee kon koken. Volgende live show Travel Eat Cook: Malacca zal op 27 maart op You Tube plaats vinden. Er zijn nog tickets verkrijgbaar waar je ook online met Chef Norman Musa mee kan koken. Daarnaast kan je meer te weten komen over Malacca. Voor het recept Penang Char Kway Teow zie hieronder.
Ingrediënten
- 200 gram droge platte rijstnoedels van 8 of 10 mm of 300 gram "straight to wok" of "ready prepared" noedels
- 2 eetlepels plantaardige olie zoals zonnebloem olie en extra olie voor het roeren van de eieren
- 3 teentjes fijn gehakte knoflook
- 10 rauwe King Prawns (Koningsgarnalen)
- 10 verse kokkels uit schelpen zijn verwijderd (traditioneel maar optioneel)
- 2 eetlepels chilipasta het moet echt chili pasta zijn en geen chili saus
- 3 eetlepels lichte soja saus
- 3 eetlepels zoete soja saus hoe maak je jouw eigen zoete soja saus, zie recept beneden.
- 1 ei
- 125 gram taugé
- 50 gram kow choi (knoflook of Chinese kruiden) of bosuitje
- 1/2 theelepel sesamolie
- snufje witte peper
Hoe maak je jouw eigen soja saus
- 50 ml donker soja saus
- 50 ml palm of bruin suiker
Garnering
- 2 stengels bosuitjes als garnering. Snijd ze in julienne en laat ze even weken in koud water voor 10 minuten
- klaar gemaakte knapperige gebakken sjalotjes (optioneel)
- bananenblad om gerecht erop te serveren. Smaak bananenblad kan ook intrekken in de noedels. (optioneel)
Instructies
- Marilyn's manier: Wat ik zelf als eerste doe is even voorbereidingswerk doen. Ik lust zelf geen kokkels. Dus geen kokkels voor mij. Wat ik wel gebruik zijn de garnalen, tofu en erwten. Ik snij van te voren knoflook en sjalotjes. Kow choi en bosuitjes snijd ik in julienne waarna ik de bosuitjes in koud water laat inweken voor 10 minuten. 250 gram tofu snijd ik in 2 cm blokjes en ik ga ze alvast bakken ofwel frituren in zonnebloem olie. Zodra ze gebakken zijn, leg ik ze even apart. Ik verwijder de bruine draadjes van taugé wortels. Het is niet nodig om dat te doen maar ik vind ze zelf niet mooi staan bij mijn gerecht. Daarna was je de taugé wortels goed in vergiet onder koud stromend water. Taugé zet je ook even weg in kom met koud water anders worden ze namelijk bruin. De rauwe garnalen ga ik pellen maar laat wel de staart eraan. Daarnaast haal ik ook het darmkanaal horizontaal vanuit rugkant van de garnaal eruit.
- Chef Norman Musa: Kook water in een medium pan en zodra het water tot een kookpunt komt dan zet je de gas uit. Blancheer de noedels voor 8 minuten zonder deksel. Laat daarna water weglopen uit de pan en koel het vervolgens af met koud water. Water laat je weer weglopen uit de pan en zet de pan met noedels even aan de kant. Deze stap kan je overslaan als je "straight to wok" en "ready prepared" noedels gebruikt.
- Chef Norman Musa: Verhit een wok of een grote braadpan op hoog vuur en voeg dan 2 eetlepels olie toe. Sauteer (of ook wel springen of opgooien) de knoflookstukjes voor ongeveer 5 seconden in een pan zodat ze lichtjes en snel gebakken worden zonder aan te branden. Dan voeg je de grote garnalen en kokkels erin (of tofu en erwten voor de vegetarische optie) en dan koken totdat de garnalen roze worden. Marilyn's manier: Ik had al eerder vermeld dat ik geen kokkels lustte. Dus ik ging eerst de knoflookstukjes sauteren. Daarna had ik de grote garnalen toegevoegd en gebakken totdat ze roze werden. Vervolgens ging ik de van te voren gebakken tofublokjes en de bevroren erwten erbij doen.
- Chef Norman Musa: Voeg de chili pasta toe en bak ze voor 5 seconden. Daarna doe je de gekookte noedels en de twee soja sauzen erbij. Bak ze voor 2 minuten totdat de noedels de saus hebben opgenomen. Marilyn's manier: Als ik de chili pasta voor 5 seconden heb gebakken, dan doe ik nog wel een klein beetje water bij de chili pasta zodat ik ze makkelijk kan mengen met de grote garnalen, tofu en de erwten. Verder doe ik ook meer dan 3 eetlepels van elk soja saus. Als de noedels bij mij nog te licht uitzien, dan doe ik wat meer soja saus van elk.
- Chef Norman Musa: Duw de noedels naar de ene kant van de wokpan zodat een andere gedeelte vrij is. Je doet een klein beetje olie erbij en breek een ei open. Vervolgens ga je de ei roeren zodat het uiteen valt in kleine stukjes. Daarna vermeng je deze door de noedels. Vervolgens doe je de taugé en de kow choi of bosuitje als laatste erbij en vermeng ze ook met de noedels voor een minuut. Je doet het vuur dan uit en besprenkel de noedels met sesam olie. Je verdeelt de noedels op borden en garneer ze met bosuitjes julienne en gebakken knapperige uitjes. Besprenkel nog wat witte peper. Eet smakelijk!Marilyn's manier: Ik doe wel een snufje zout erbij. Als het gerecht klaar is, dan serveer ik het op een bord met een bananenblad zodat smaak van bananenblad lekker kan intrekken in mijn noedels.
Hoe maak je jouw eigen zoete soja saus
- Meng sojasaus en suiker in een kleine sauspan en laat 3 - 5 minuten op laag vuur sudderen tot het mengsel is ingedikt. Laat het afkoelen voordat u het gebruikt.
Notities
Als je de vegetarische variant wilt hebben vervang dan garnalen en kokkels met 250 gram tofu (snij ze in 2 cm blokjes) en 2 eetlepels bevroren erwten.
Wok fried Penang noodles: Char Kway Teow
Penangnoodles: Char Kway Teow. It's a recipe from chef Norman Musa. Char Kway Teow isseen as a national favorite of Malaysia. It is a delicious dish consisting offlat rice noodles with shrimp and cockles. There is also a vegetarian versionwith bean curd and peas. Recipe comes from Chef Norman Musa's book 'MagicalMalaysian' Last Saturday, February 27, 2021, he was also seen in the You Tubeshow Travel Eat Cook: Penang, which you could cook with online Next Travel EatCook live show: Malacca will be on March 27 on You Tube. There are stilltickets available where you can also cook online with Chef Norman Musa. You can also learn more about Malacca. For the Penang Char Kway Teow recipe see below.
Ingrediënten
Char Kway Teow
- 200 g dried flat rice noodles (or 300 g 'straight to wok' or 'ready prepared' noodles
- 2 tbspn vegetable oil like for example sunflower oil
- 1 tbspn vegetable oil for scrambling egg
- 1 egg
- 3 cloves finely chopped garlic
- 10 pieces raw king prawns peeled but leave tails on
- 10 pieces raw cockles shells removed (traditional, but optional)
- 2 tbspn chili paste no chili sauce
- 125 g beansprouts
- 50 g kow choi (garlic or Chinese chives) or spring onions
- 1/2 tspn sesam oil
- 3 tbspn light soy sauce
- 3 tbspn sweet soy sauce (make your own sweet soy sauce)
- a pinch of ground white pepper
How to make your own sweet soy sauce
- 50 ml dark soy sauce
- 50 ml palm or brown sugar
Garnish
- 2 spring onions julienned and soaked in cold water for 10 minutes
- 2 tbspn ready made crispy fried shallots (optional)
Instructies
Char Kway Teow preparation
- Marilyn's way: The first thing I do myself is do some preparatory work. I don't like cockles myself. So no cockles for me. What I do use are the shrimp, tofu and peas. I cut garlic and shallots in advance. I cut kow choi and spring onions into julienne after which I let the spring onions soak in cold water for 10 minutes. I cut 250 grams of tofu into 2 cm cubes and I am going to fry them or deep-fry them in sunflower oil. As soon as they are baked, I put them aside for a while. I remove the brown threads from bean sprouts. It is not necessary to do that, but I don't think they look nice with my dish. Then wash the bean sprouts well in a colander under cold running water. You can also put bean sprouts away in a bowl with cold water, otherwise they will turn brown. I will peel the raw shrimps but leave the tail on. In addition, I also remove the intestinal tract horizontally from the back of the shrimp.
- Chef Norman Musa: Boil water in a medium saucepan and as soon as the water comes to a boil, turn off the gas. Blanch the noodles without a lid for 8 minutes. Then drain water from the pan and then cool it with cold water. You let water drain from the pan again. Splash a little bit vegetable oil on noodles to avoid from sticking. Put the pan with noodles aside for a while. You can skip this step if you use "straight to wok" and "ready prepared" noodles.
- Chef Norman Musa: Heat a wok or large frying pan over high heat, then add 2 tablespoons of oil. Sauté (or also jump or toss) the garlic pieces in a pan for about 5 seconds so that they are lightly and quickly fried without burning. Then you add the king prawns and clams (or tofu and peas for the vegetarian option) and then cook until the prawns turn pink.Marilyn's Way: I mentioned before that I don't like cockles. So I went to sauté the garlic pieces first. Then I added the king prawns and fried them until they turned pink. Then I added the pre-fried tofu cubes and the frozen peas.
- Chef Norman Musa: Add the chili paste and cook for 5 seconds. Then you add the cooked noodles and the two soy sauces. Fry them for 2 minutes until the noodles have absorbed the sauce.Marilyn's way: When I have baked the chili paste for 5 seconds, I add a little bit of water to the chili paste so that I can easily mix it with the king prawns, tofu and peas. I also add more than 3 tablespoons of each soy sauce. If the noodles still look too light for me, I add a little more soy sauce to each.
- Chef Norman Musa: Push the noodles to one side of the wok pan so that another part is free. You add a little bit of oil and break open an egg. Then you will stir the egg so that it falls into small pieces. Then you mix it with the noodles. Then add the bean sprouts and the kow choi or spring onion last and mix them with the noodles for a minute. You then turn off the heat and drizzle the noodles with sesame oil. You divide the noodles on plates and garnish them with spring onions julienne and fried crispy onions. Drizzle some more white pepper. Enjoy your meal!Marilyn's way: I'll add a pinch of salt. When the dish is ready, I serve it on a plate with a banana leaf so that the banana leaf flavor can absorb into my noodles.
Make your own sweet soy preparation
- Mix wel soy sauce and sugar in a small saucepan and simmer on a low heat for 3 - 5 minutes until the mixture thickened. Cool down before using it.
Notities
For the vegetarian options, replace prawns and cockles with 250 g tofu cut into 2 cm dice and 2 tablespoon of frozen peas.
No Comments