Recepten

Proef Peru met de recepten van Causa limeña

8 maart 2021

Proef Peru met de recepten van Causa limeña. Ik heb een tijdje terug kennis gemaakt met de heerlijke Causa limeña in een restaurant. Sindsdien bleef ik terug komen voor mijn favoriete Peruaanse gerecht. Ik vond het zo lekker dat ik het zelf wilde maken, maar ik kon toentertijd geen recept op het internet vinden. Daar kwam gelukkig verandering in. Ik kwam namelijk jaren later online in contact met Mariëla Aldana- van de Haar. Zij is de oprichter van Proef Peru. En door haar heb ik de heerlijke Causa limeña kunnen maken. Lees verder mijn verhaal en aansluitend de recepten van Causa limeña met de 3 varianten (tonijn, kip en vegan)

Proef Peru

Oprichting en missie Proef Peru

Proef Peru is opgericht door Mariëla Aldana – van de Haar. Zij is geboren in Peru en meer dan 17 jaren geleden naar Nederland verhuisd. Als een enthousiaste en gepassioneerde ambassadrice van Peru wil ze haar passie en liefde voor Peru delen met anderen. Haar missie is om Nederland kennis te laten met de (eet) cultuur maar ook met de veelzijdige smaken van de heerlijke gerechten uit Peru. Daarom besloot ze met Proef Peru te beginnen. Proef Peru is een goed bedacht en pakkend naam. De naam zegt eigenlijk alles van wat haar missie is: proef Peru.

Peruaanse keuken

Van jongs af aan heeft Mariëla Peruaans leren koken van haar familie. Daarna heeft ze zich gespecialiseerd in Peruaanse keuken via een kookopleiding in Peru. Na de oprichting van haar bedrijf Proef Peru is ze met haar missie gestart.  Ze gaat mensen Peruaans leren koken in de vorm van (online) workshops, het delen van authentieke recepten, advies geven en nog meer. Mensen kunnen dan zelf met haar hulp de lekkerste Peruaanse gerechten thuis klaar maken. Daarnaast kunnen ze zich ook laten inspireren door de Peruaanse smaken door zelf recepten te bedenken.

Causa limeña

Dit is een van de gerechten die Mariëla  graag wil introduceren bij mensen. Het past namelijk perfect bij de smaak van verschillende mensen want aardappelen is een favoriet voor velen. Daarom mag ik haar authentieke recepten van Causa limeña met tonijn, kip en vegan met jullie delen. Verder geeft ze ook workshop Causa limeña . Je kan dan met haar (voorlopig ivm Corona) online met haar meekoken. Ze heeft ook haar eigen merk van Aji amarillo pasta: een belangrijk bestanddeel voor het maken van Causa limeña . Ga naar haar site -> Proef Peru .

Hieronder vind je de recepten van Causa limeña met tonijn, kip en vegan.

Causa limeña met tonijn en avocado

Een heerlijke authentieke Peruaanse Causa limeña tonijn volgens recept van Proef Peru.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Keuken Peruaans
Porties 4 personen

Equipment

  • Kookring om een torentje te maken
  • snijplank en snijmes
  • mooi bord om erop te serveren

Ingrediënten
  

  • 6-8 kruimige aardappelen geschild
  • 2-3 eetlepels aji amarillo pasta Proef Peru aji amarillo pasta
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 6 eetlepels verse limoensap ( 3 limoenen )
  • 320 gram tonijn uit blik, uitgelekt
  • 1 kleine fijn gesnipperde rode ui
  • 2-3 eetlepels mayonaise
  • 2 avocado's
  • 2 kleine tomaten
  • snufje zout
  • snufje witte peper
  • 1 gekookt ei in plakjes (optioneel)

Instructies
 

Basis: aardappel puree

  • Kook de aardappelen 20 minuten in ruim water met zout. Zodra ze helemaal zacht zijn. Dan haal je de pan met de gekookte aardappelen van het vuur af.
  • Je gaat eerst het water uit de pan met aardappelen afgieten. Daarna doe je de gekookte aardappelen in een grote kom. Je gaat met de stamper de aardappelen super fijn en glad stampen. Dus er mogen geen stukjes aardappelen meer te zien zijn.
  • Doe er de olijfolie, aji amarillo, verse limoensap en zout erbij. Vermeng deze ingrediënten goed met elkaar.

Vulling: tonijn salade

  • Snijd de 2 tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten en het harde groene stukje. Daarna snijd je de parten in reepjes en vervolgens weer in kleine blokjes.
  • Doe de tomaat blokjes samen met de uitgelekte tonijn, fijn gesnipperde ui en mayonaise in een kom en meng ze goed. Vervolgens breng je ze op smaak met zout en peper.

Causa limeña torentje met tonijn salade en avocado

  • Je hebt de basis en vulling gemaakt. En nu gaan we met behulp van een kookring een torentje maken. Hier kan je zelf heerlijk creatief in zijn.
  • Zet de kookring op het midden van een bord. Je doet eerst een laagje aardappelpuree. Het moet glad en gelijkmatig zijn. Daarna plakjes avocado bovenop de aardappelpuree. Bovenop de avocado doe je een laag tonijnsalade en tot slot weer een aardappelpuree.
  • Trek vervolgens de kookring voorzichtig omhoog en versier met extra reepjes tomaat, plakjes gekookt ei of avocado of beiden. Eet smakelijk!
Trefwoord avocado, causa limena, tonijn

Causa limeña met kip en avocado

Een heerlijke authentieke Peruaanse Causa limeña met kip volgens recept van Proef Peru.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Keuken Peruaans
Porties 4 personen

Equipment

  • snijplank
  • snijmes
  • 1 klein schaaltje of bord
  • 2 ronde glazen of metalen schalen
  • 1 kookring voor het maken van een torentje
  • 1 mooi bord om erop te serveren
  • plastic folie

Ingrediënten
  

  • 6-8 kruimige aardappelen, geschild en in stukjes
  • 4 eetlepels virgin olijfolie
  • 6 eetlepels verse limoensap ongeveer 3 limoenen
  • 300 gram kipfilet
  • 1/2 wortel of peen, geschild
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2-3 eetlepels mayonaise
  • 2 stuks avocado's, in plakjes
  • 1 kleine fijn gesnipperd witte ui
  • snufje zout
  • snufje witte peper
  • 1 tomaat (optioneel: decoratie)
  • 1 gekookt ei (optioneel: decoratie)
  • 1 takje koriander of peterselie (optioneel : decoratie)
  • 2-3 eetlepels Proef Peru aji amarrilo pasta

Instructies
 

Basis: aardappel puree

  • Kook de aardappelen 20 minuten in ruim water met zout. Zodra ze helemaal zacht zijn, dan haal je de pan met de gekookte aardappelen van het vuur af. Het water laat je uitlekken uit de pan.
  • Je gaat met een stamper de gekookte aardappelen super fijn en glad stampen. Er mogen geen kleine stukjes te zien zijn.
  • Daarna ga je de olijfolie, aji amarillo pasta, verse limoensap en zout toevoegen. Deze ingrediënten vermeng je goed met elkaar.

Vulling: kip

  • Snijd de wortel en bleekselderij in kleine stukjes. De witte ui snij je fijn.
  • Doe water in de pan en dan voeg je kipfilet samen met wortel en bleekselderij en zout toe en dan 30 minuten lang koken.
  • Zodra de kipfilet gaar gekookt is, dan haal je het uit de pan. Je gaat de kipfilet plukken totdat je alleen maar draadjes ziet.
  • Geplukte kip doe je in een kom samen met de fijngesnipperde witte ui. Je voegt de mayonaise toe en mengt ze goed. Verder breng je het ook op smaak met de zout en witte peper.

Causa limeña met kip salade en avocado torentje

  • Je gebruikt een kookring om een torentje te maken. In het midden van de bord plaats je de kookring. Als eerste begin je met een laag aardappelpuree.
  • Bovenop de laag aardappelpuree, komt een laag avocado plakjes gevolgd door kip salade en je eindigt met een laag aardappelpuree.
  • Daarna kan je creatief zijn met het versieren van bijvoorbeeld tomaatreepjes of plakjes ei of koriander of avocado. Eet smakelijk!
Trefwoord avocado, causa limena, kip

 

Causa limeña vegan (olijven, rode ui, tomaat en avocado)

Een heerlijke Peruaanse Causa limeña vegan volgens recept van Proef Peru.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Keuken Peruaans
Porties 4 personen

Equipment

  • kookring voor het maken van een torentje
  • mooi bord
  • snijplank en snijmes

Ingrediënten
  

  • 6-8 kruimige aardappelen, geschild en in stukjes
  • 2-3 eetlepels Proef Peru aji amarillo pasta
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 6 zwarte olijven zonder pit
  • 1 kleine rode ui
  • 2-3 eetlepels vegan mayonaise of soja yoghurt
  • 2 avocado's
  • 2 kleine tomaten
  • snufje zout
  • snufje witte peper
  • 1 gekookt ei in plakjes (optioneel als decoratie)
  • 1 takje koriander of peterselie (optioneel als decoratie)

Instructies
 

Basis: aardappel puree

  • Kook de kruimige aardappelen 20 minuten in ruim water met zout totdat ze helemaal zacht zijn. Daarna haal je de pan met de gekookte aardappelen van het vuur af.
  • Je gaat als eerste het water uit de pan met aardappelen afgieten. De gekookte aardappelen doe je in een grote kom. Daarna ga je met de stamper de aardappelen super fijn en glad stampen. Er mogen namelijk geen stukjes aardappelen meer te zien zijn.
  • Tenslotte doe je olijfolie, aji amarillo, verse limoensap en zout erbij. Vermeng deze ingrediënten goed met elkaar. We gaan de aardappelpuree gebruiken als basis.

Vulling: olijven, tomaten, rode ui met avocado

  • Eerst ga je olijven, rode ui en tomaten in kleine blokjes snijden.
  • Daarna ga je ze vermengen met vegan mayonnaise of soya yoghurt. Mocht je nog aji amarillo pasta hebben, dan kan je ook nog erbij doen. Verder ga je nog naar smaak zout en witte peper toevoegen.

Causa limeña torentje maken

  • Je gaat een kookring gebruiken om een torentje te maken. In het midden van de bord leg je een kookring op. Je gaat als eerste een laagje aardappelpuree erin doen. Daarna een laagje avocado plakjes gevolgd door een laagje olijven, rode ui en tomaten en vervolgens eindig je weer met een aardappel puree laag.
  • Tenslotte ga je de bovenkant versieren met extra tomaten reepjes of koriander of plakjes ei of avocado. Eet smakelijk!
Trefwoord avocado, causa limena, vegan, vegetarische

    Leave a Reply

    Rating recept