Food Recepten

Shakshuka, een gepocheerde eiergerecht

5 mei 2019
Yotam Ottolenghi's Shakshuka of Shakshoeka

Shakshuka of Shakshouka is een populaire gepocheerde eiergerecht in tomatensaus met groenten en kruiden. Oorspronkelijk komt het uit Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Een recente variant met eieren en groenten is afkomstig uit Tunesië in Noord-Afrika. Shakshuka is wereldwijd bekend geworden door Yotam Ottolenghi. Het is werkelijk een overheerlijk vegetarisch gerecht en het is zo simpel om te maken. Zelf heb ik Shakshuka volgens het recept van Yotam Ottolenghi gemaakt. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is een Israëlisch-Britse kok en behoort tot de top van de chefs van dit moment. Waarom? Ten eerste vergaarde hij veel bekendheid met zijn column van vegetarische gerechten in de Britse krant The Guardian. Dit is gekomen door zijn nieuwe verfrissende kijk op groenten, waarbij hij de groenten tot zijn recht laat komen in zijn gerechten. Ten tweede heeft hij goedlopende restaurants in Londen en ten derde zijn succesvolle kookboeken (waaronder Plenty, Simpel en Jeruzalem).

Kennismaking met Shakshuka

Shakshuka werd een trend op sociale media. Heel veel bloggers hadden Shakshuka’s volgens recept van Yotam Ottolenghi gemaakt en deze op sociale media geplaatst. Ik raakte daardoor nieuwsgierig en wilde het ook uitproberen. Dus ging ik Shakshuka volgens het recept van Yotam Ottolenghi maken. Het gerecht was me zeer goed bevallen. Ik had namelijk niet verwacht dat het zo lekker zou zijn. Sindsdien maak ik het regelmatig.

Makkelijk gerecht om te maken

Als je het recept door leest, dan lijkt het moeilijk om Shakshuka te maken door de vele ingrediënten die erin zitten. Ja, het is inderdaad veel aan ingrediënten maar deze zorgen wel bij elkaar voor een heerlijke explosie aan smaken. Dus laat je daardoor niet afschrikken. Het is echt een heel makkelijk gerecht om te maken. Ik heb Shakshuka gemaakt met extra toevoeging van aubergine. Je kan natuurlijk ook andere groenten voor gebruiken of alleen bij paprika’s houden. Het gerecht Shakshuka kan je als ontbijt of brunch of lunch of zelfs als diner eten. Je kan het met knapperig brood eten.

Yotam Ottolenghi: Shakshuka

Yotam Ottolenghi's Shakshuka of Shakshoeka is een heerlijke gepocheerde eiergerecht in saus met groenten en kruiden.
Totale tijd 55 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 aubergine (dit is optioneel)
  • 3 rijpe tomaten
  • 1/4 theelepel komijnzaad
  • 88 ml milde olijfolie of plantaardige olie
  • 2 theelepel ruwe rietsuiker
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes fijngehakte tijm
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte koriander
  • 1/4 theelepel saffraandraadjes (zakje saffraandraadjes bij een Turkse supermarkt)
  • chayennepeper naar smaak (gerecht hoort licht pittig te smaken)
  • 125 ml water (ik gebruik het liefst gefilterd water)
  • 4 scharreleieren
  • zout naar smaak
  • zwarte peper naar smaak

Instructies
 

  • Pel de ui en snijd het in plakken. Snijd de paprika's in 2 cm brede repen en hak de tomaten grof. Ik heb zelf aubergine toegevoegd als optioneel. Aubergine in kleine blokjes van 1 cm snijden.
  • Rooster het komijnzaad in een grote droge koekenpan 2 minuten op hoog vuur. Voeg de olijfolie of plantaardige olie en de gesneden ui toe en bak ze in 5 minuten. Doe de repen paprika, de suiker, de laurier, tijm, het peterselie en de koriander in de pan en bak alles 5 - 10 minuten op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn. 
  • Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en zwarte peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 minuten sudderen. Voeg tussendoor steeds wat water toe zodat het mengsel de consistentie heeft van een pastasaus. Proef en breng op smaak met zout en peper. Het groentemengsel moet krachtig en licht pittig smaken. 
  • Volgens Yotam Ottolenghi's recept moet de laurier uit de groenten gehaald worden en het groentemengsel in een hapjespan doen. Ik laat de laurier gewoon zitten om nog meer te laten in te trekken en het groentemengsel laat ik in een pan zitten. Zet de pan op halfhoog vuur en druk met een lepel 4 holtes in het groentemengsel en breek in elk ervan een ei. Bestrooi ze met zout en zet het deksel op de pan. Laat het gerecht 10 minuten op heel laag vuur staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het met koriander en dien het op. Eet smakelijk!

Notities

Je kan ook eenpersoonsporties maken van dit gerecht. Verdeel het groentemengsel over eenpersoons vuurvaste schaaltjes of minipannetjes. Breek in elk ervan twee eieren en laat ze op vrij laag vuur rustig net gaar worden. 

    Leave a Reply

    Rating recept