Den Haag Hotspots

Foodbloggers tour Den Haag: hotspots tips 2018

4 mei 2019

In 2018 heb ik een foodbloggerstour in Den Haag mogen meemaken. Dit is georganiseerd door Anne-Marie Otter van www.myhappykitchen.nl en Marjolein Dop-Bakker van www.foodieshavearrived.com. Tijdens de foodbloggerstour heb ik 8 leuke plekjes ontdekt in Den Haag. Wil je hierover meer weten? Lees dan verder.

1. Anne&Max aan het Kerkplein

De start van de foodbloggerstour begint bij Anne&Max aan het Kerkplein. Ik word hartelijk verwelkomd door de organisatoren, andere foodbloggers en door het Anne&Max franchise koppel Marian en Bob Vuijk. De gastvrouw en gastheer vertellen in het kort iets over Anne&Max. Al meer dan een jaar geleden hebben ze als Anne&Max franchisenemers een vestiging aan het Kerkplein geopend en zien hierdoor hun droom uitkomen. Ze hebben zelf geen horeca ervaring waardoor de keuze voor het franchise Anne&Max concept is genomen. Dit past immers beter bij hun behoeftes van wat ze in een bedrijf willen.

Interieur met een huiskamergevoel

Anne&Max noemt zichzelf de huiskamer in de stad en uit mijn eigen ervaring voelt dat ook zo. Het interieur is daarop ingespeeld om ook een echte huiskamergevoel te creëren. De vormen van Haagse kunstenaar Escher zijn als inspiratie doorgevoerd in hun gehele interieur. Het straalt daardoor warmte en vertrouwdheid uit. Door extra service te geven aan hun gasten willen ze hierbij het huiskamergevoel bij ze laten versterken. Denk aan wifi, vriendelijkheid en behulpzaamheid vanuit het personeel. Ook belangrijk is het breed aanbod van huisgemaakte en biologische producten.

Postkast actie nog niet geactiveerd

Daarnaast hebben ze een postkast staan met de bedoeling dat de gasten op kosten van Anne&Max een ansichtkaart naar familie en vrienden mogen versturen. De postkast actie is nog niet geactiveerd. Dit is namelijk afhankelijk van Anne & Max hoofdkantoor. Zij bepalen wanneer het geactiveerd zal gaan worden. Postkast actie is in 2019 nog steeds niet geactiveerd. Mocht dit echter doorgezet worden, dan is het een bijzonder en mooi gedachte aangezien het pand waarin zij gevestigd is voorheen een postkantoor was geweest.

Breed aanbod van huisgemaakte en biologische producten

Anne & Max heeft een breed aanbod van huisgemaakte en biologische producten. Er zijn vanuit Anne & Max aantal proeverijen samengesteld met eigen selecties aan bruschetta’s soep, quiches, zoetigheden en meer. Deze worden op tafels geserveerd, zodat we ze mogen uitproberen. Daarnaast mogen we ook een keuze maken uit de drankenmenu. Ik heb gekozen voor gember sereh soda. Dit is een heerlijk verfrissend drank. Daarna tasten we toe op de overheerlijke uitziende hapjes. Mijn favoriet is toch die van de zalmsandwich. Anne&Max aan het Kerkplein is een fijn plek om terug te keren voor een kopje thee met een heerlijk gebakje of iets anders.

Anne&Max Kerkplein

2. DOK Home of Cooking

Na Anne&Max zijn we richting De Passage gelopen. Dit is een bekend overdekt historische winkelstraat, waar DOK Home of Cooking gevestigd is. We worden door het DOK personeel verwelkomd met een glas prosecco en een citroengebakje. Arnold Muijser, de manager van DOK, vertelt ons meer over het DOK kookwinkel. De naam DOK is ontstaan uit een samenwerkingsverband met Duikelman, Oldenhof en Kookpunt Rotterdam.

Wekelijks verzorgt DOK een kookdemonstratie en/of een proeverij. Bij een demonstratie betekent ook een discount van de getoonde keukenapparatuur. Verder heeft het DOK kookwinkel een groot collectie aan kookgereedschappen en keukengerei. Het is weliswaar niet goedkoop maar je betaalt ook voor de beste kwaliteit en duurzaamheid. We mogen daarna vrij rond kijken door het winkel.

DOK

3. Het Indigo hotel

Vanaf Dok gaan we naar het nieuwe hotel Indigo dat schuin tegenover het Noordeinde paleis staat. Het hotel waar voorheen De Nederlandsche Bank zich had gevestigd. Daarnaast zijn de kluizen nog intact en ook doorgevoerd in het interieur van het hotel. We krijgen een rondleiding door het hotel van de manager Shirley. Indigo is een luxueuze hotel met 63 kamers, vergaderruimtes en een all-dining concept Brasserie Stock & Bonds. In de kelder kunnen we de grote kluis bewonderen en bij Goldbar hebben we van onze hapje en drankje genoten. Lees meer over het Indigo hotel, klik op link https://marilynamaterasu.nl/het-indigo-hotel-in-voormalig-bankgebouw/

.  Indigo hotel, reusachtig bankkluis

4. Tapisco

De volgende stop is Tapisco. Het is gevestigd in een historische pand aan de Kneuterdijk waar voorheen 300 jaar lang de boekhandel De Vijf Vocalen heeft gezeten. Daarna de laatste jaartjes Mees Pierson bank en vervolgens Tapisco. De naam Tapisco is een combinatie van de twee woorden tapas en petiscos. Ofwel: kleine hapjes, vertaald naar het Spaans en het Portugees. Het restaurant heeft een Iberische keuken en serveert authentieke Spaanse en Portugese kleine gerechten met een moderne uitvoering.

Daarnaast hebben ze ook cocktails en een ruim aanbod aan Portugese en Spaanse wijnen. In Tapisco komt er vrij veel daglicht binnen door de drie giga grote ramen aan de voorzijde van het restaurant. Het interieur heeft een moderne klassieke uitstraling. Er is een open kraakhelder witte keuken waar je de koks aan het werk kan zien. De vloer is betegeld met Portugese tegels. Daarnaast is er een grote boekenkast geplaatst ter ere van de vorige eigenaar, boekhandel De Vijf Vocalen.

Tapisco is het vierde restaurant van de sterrenchef Marcel van Kleijn (zijn andere 3 restaurants zijn De Oogst, De Calla’s en BiT Grill & Cafe). We hebben een soort schaaldierensoepje in een koffiekopje en een pinxtos gilda (een spiesje van ansjovis, olijf en peper) gekregen. Al ben ik van de eerste niet helemaal weg van maar van de laatste smaakt echter naar meer. Ik kom nog een andere keer terug voor het eten.

Tapisco

5. Het chocolade atelier De Bonte Koe

Na Tapisco is de beurt aan De Bonte Koe. Ik ken het chocolade atelier De Bonte Koe al van Rotterdam. Als chocolade verslaafde ben ik erg verheugd dat de Bonte Koe zich ook heeft gevestigd in Den Haag. Doordat De Bonte Koe zich heeft gevestigd in voormalig ‘Vleeschhouwerij’ J.C. Kok hebben ze zich laten inspireren door het interieur op een slagerij te laten lijken. Dat is ze goed gelukt. Een hoofd van een koe gemaakt van chocolade in het etalageraam. In de winkel zelf hangen de chocolade hammen. Hun interieur doet me ook denken aan een slagerij.

Tijdens hun feestelijke opening heeft een artiest uit grote blok chocolade een koe verwijzend naar hun naam De Bonte Koe met een motorzaag gemaakt.  En de chocolade hoofd van een koe kan je nog steeds in hun etalage bewonderen. De Bonte Koe is een chocolade paradijs en ik ga hier zeker vaker nog langskomen.

De Bonte Koe

6. Betjeman & Barton

Genietend van mijn chocolade wandel ik vervolgens samen met de andere foodbloggers richting Betjeman and Barton . Het blijkt echter een theewinkel te zijn en daar kan ik als thee liefhebber heel erg verheugd zijn. Betjeman and Barton winkel aan de Denneweg werd geopend door theeliefhebber Marion van den Blik. Het winkel bestaat al sinds 1992 en is de allereerste exclusieve theewinkel van Nederland. In 2011 opende Marion van den Blik een tweede winkel aan de Aert van der Goesstraat. In beide winkels kunnen de mensen uit meer dan 80 soorten thee kiezen maar ook theeservies, zoetwaren en meer items van exclusieve merken.

Tijdens de foodbloggerstour hebben we een mini thee workshop gekregen. Vervolgens mogen we ook thee gratis proeven. Ik vind het zelfs lekker en ik proef duidelijk de goede kwaliteit. Ook al is de thee niet echt goedkoop. Je betaalt tenslotte voor de kwaliteit en hun exclusieve merk. Ik heb een zakje groene thee genomen. Het wordt een van mijn adresjes waar ik mijn thee ga halen.

Betjeman & Barton

7. De Vegetarische Slager

Daarna is de beurt aan  De Vegetarische Slager. Ze noemen zichzelf de slager van de toekomst.  Ze doen het heel goed want hun producten zijn in veel supermarkten te koop. Ik ben zelfs een liefhebber van hun producten en heb ook echt alles van hun producten uitgeprobeerd. Begin april 2018 heeft de Vegetarische Slager een nieuwe restaurant ” De Vleesch Lobby “ aan de Hooikade in Den Haag geopend.

Tijdens de foodbloggers tour zijn we daar gaan lunchen. We hebben kennis gemaakt met hun nieuwste producten die toentertijd nog niet in de schappen van de supermarkten hebben gelegen. Het is voor ons een primeur om de vegan rookworst en kipburger als eerste uit te proberen. De Vegetarische Slager heeft een rookworst ontwikkeld waar je ook het typische knakgeluid bij een rookworst kon horen maar ook qua smaak van een rookworst komt het aardig overeen. Dit geldt ook voor de kipburger. Als er tegen mij gezegd zou worden dat het gewoon kipburger is dan zou ik het gelijk geloven. De kipburger en de rookworst waren na paar weken in de schappen van de supermarkten verkrijgbaar tegelijkertijd met andere vegan rookworsten van andere merken. Op 19 december 2018 is de Vegetarische Slager overgenomen door Unilever. Oprichter Jaap Korteweg blijft wel betrokken bij de fabrikant van plantaardige voedingsmiddelen.

De Vegetarische Slager

8. Glaswerk restaurant

Na onze lunch bij het restaurant de Vleesch lobby worden we opgehaald met een boot. Dit is namelijk geregeld vanuit het restaurant Glaswerk op de Binckhorst waar onze laatste halte zou zijn. Ze hebben zelfs voor drankjes en versnaperingen geregeld. We hebben genoten van onze boottocht naar het restaurant.

Wat mij als eerste opvalt is het gebouw met de mooie graffiti van een glas wijn waar het restaurant en de wijnbar Glaswerk zich heeft gevestigd. Het personeel heeft ons verwelkomd met een glas prosecco. Chef kok Bas heeft ons een toelichting gegeven over het hapje dat we mogen uitproberen. Hapje heeft zo goed gesmaakt.

 

Na afloop kregen we een volle goodiebag van de deelnemende restaurants en winkels. Ik wil ze hiervoor bedanken en ook voor de gastvrijheid en het uitproberen van hun producten. Daarnaast wil ik ook de organisatoren Anne Marie en Marjolein bedanken voor het organiseren van dit supergave foodbloggerstour Den Haag en dat ik aanwezig mocht zijn.

Leave a Reply