Diversen

Creatief koken met Tabasco

22 december 2019

Creatief koken met Tabasco. Dit is de meest beroemde en gebruikte pepersaus in de wereld en wel in 185 landen. Wat wel bijzonder is! In Nederland is de Tabasco ook bekend en daarvan zijn er 6 soorten verkrijgbaar. Je kan Tabasco als topping gebruiken maar ook ermee koken. Lees verder mijn verhaal.

Creatief koken met Tabasco

Achtergrond

De Amerikaanse Tabasco pepersaus bestaat vanaf 1868. In datzelfde jaar werd het op de markt gebracht door Mcllhenny company. De pepersaus bevat echter drie ingrediënten: azijn, pepers en zout. Hoe wordt Tabasco bereid?

Klassieke productie wijze

Wanneer de zongerijpte pepers de perfecte dieprode kleur hebben, worden zij vervolgens handmatig geplukt. In de fabriek worden de pepers fijn gestampt en gemengd met Avery Island zout. Het mengsel moet gedurende 3 jaar in eikenhouten vaten rijpen. Na het rijpingsproces wordt het mengsel gecontroleerd door de familie. Tenslotte wordt het mengsel gemixt met gedistilleerd azijn. Wat het exacte Tabasco recept is, is natuurlijk al meer dan 150 jaar goed bewaard familiegeheim.

De naam Tabasco is gepatenteerd. Dit is terug te voeren op de provincie Tabasco in Mexico, waar de gelijknamige pepervariëteit (tabasco) vandaan komt. Vanaf 1993 tot heden is het Tabasco assortiment uitgebreid met een aantal varianten die in pittigheid en smaken verschillen. Een aantal daarvan heb ik tijdens het Tabasco evenement gezien en geproefd.

Het Tabasco evenement Smokey Goodness

Een aantal weken geleden vond het Tabasco evenement Smokey Goodness in Delft plaats. De eigenaar van Smokey Goodness is de bekende barbecue chef Jord Althuizen. Hij heeft meerdere succesvolle barbecue boeken op zijn naam staan. Ik werd eerst verwelkomd met een cocktail waarin je subtiel de tabasco kon proeven. In de grote ruimte stonden de flessen Tabasco varianten overal opgesteld. In de tussentijd werd de Tabasco perslunch door hem en zijn team klaar gemaakt. We kregen als eerste een rondleiding van Tabasco ambassadeur Jord Althuizen die van elke Tabasco soort iets erover vertelde en waarvan wij dus mochten proeven.

Tabasco soorten

Tabasco kent echter een brede assortiment met verschillende gradaties in pittigheid en smaken. In Nederland zijn er 6 soorten Tabasco verkrijgbaar. Originele rode saus wordt vaak als topping maar ook als marinade gebruikt bij vlees- en visgerechten. De mildere groene Jalapeño saus is ideaal als dip en heerlijk bij Mexicaanse gerechten. Chipotle saus heeft een gematigde pikante gerookte smaak en is perfect voor de barbecue gerechten zoals burgers, hotdogs etc. De fruitige hete Habanero saus is lekker bij zoete gerechten. De extreme pikante Tabasco Scorpion is veel te heet voor mij. Als je dit gebruikt en je vindt het ook te heet. Dan heb ik een tip voor je en dat is eet brood of toast in plaats van water. Dat helpt namelijk veel beter tegen het brandende gevoel. De nieuwste Tabasco soort is Sirachia saus en dat is heerlijk bij Aziatische gerechten maar ook bij vleesgerechten.

Zoals je kan lezen geeft Tabasco duidelijk pit en smaak aan elk denkbaar gerecht. En tijdens Tabasco hapjes en lunch heb ik dat ook zo ervaren.

Tabasco hapjes en lunch

Eerste hapjes bestonden uit couscous met feta, limoen en groene tabasco. Hierna volgde een gegrilde oester met tabasco dressing en rode uitjes en bruschetta met hummus, courgette en bessen, gazpacho en tartaar hapje.Na de hapjes namen wij plaats aan de lange gedekte tafel waar de Tabasco lunch volgden. Als voorgerecht kregen we taco’s met gefrituurde kip en falafel met salsa. Deze werden geplaatst op een soort hout. Doordat het scheef stond vielen mijn taco’s er vanaf. Gelukkig kreeg ik weer nieuwe taco’s.

Het tussengerecht was de gebakken zalm van de barbecue. De zalm was heerlijk behalve de rijst dan. Dit was namelijk niet gaar en zelfs Jord Althuizen moest dat beamen. Als hoofdgerecht kreeg ik een lekkere steak. Daarna een oogstrelende dessert waar ik heel vrolijk van werd. Het bestond uit een pittige ijs met een vleugje Habanero Tabasco saus, met merengue en gemarineerde mango. Je moest dit als 1 hapje nemen zodat dit je kan ervaren als een ware smaakexplosie.

Terugblik

Het was voor mij zeer positief aangezien dit mijn eerste ervaring was met Tabasco soorten in cocktail, hapjes, gerechten en dessert. Ik ben ook blij met de producten in de goodiebag die ik heel goed kan gebruiken bij het koken. Het evenement heeft mij wel voor inspiratie ideeën gezorgd om creatief te koken met Tabasco. Daar had ik namelijk voorheen niet bij stil gestaan dat het mogelijk was. Ik wil Tabasco, Smokey Goodness en Jord Althuizen en Colette van CK Media promotions bedanken dat ik aanwezig mocht zijn bij het evenement.

 

 

 

    Leave a Reply