Diversen Nederland

Indonesisch leren koken bij Anak Bungsu

1 april 2023

Indonesisch leren koken bij Anak Bungsu. Maureen Tan is de eigenaresse van de kookschool Anak Bungsu. Zij geeft al jaren hele leuke Indonesische kookworkshops aan iedereen. Daarnaast is zij ook de schrijfster van de bekende en populaire kookboeken. Deze zijn “de bijbel van de Indonesische keuken” en “Java”. Het zal zeker geen verrassing zijn dat Maureen Tan opgegroeid is met de Indonesische keuken. En met haar kookschool Anak Bungsu (tweede kind) leert ze iedereen authentiek Indonesische koken zoals haar moeder haar heeft geleerd. Dit is ook een soort eerbetoon naar haar moeder toe. Wist je dat ik altijd benieuwd was naar haar kookworkshop. Daarom heb ik binnen een aantal jaren twee kookworkshops bij haar mogen volgen. Lees hierover meer.

Indonesisch leren koken bij Anak Bungsu kookschool

Kennismaking met de kookworkshop

Jaren geleden had ik voor het eerst kennisgemaakt met de hartverwarmende en lieve Maureen Tan in Amsterdam. Dat was nog toen ze bezig was met het schrijven van de recepten voor haar eerste kookboek “de bijbel van de Indonesische keuken”. Ze raakte daarna als schrijfster bekend bij het grote publiek met haar populaire kookboek “de bijbel van de Indonesische keuken”. Ook haar tweede boek “Java” werd erg succesvol. Zelf vind ik haar beide kookboeken mooi geïllustreerd en de recepten zijn overzichtelijk maar ook begrijpelijk in taal. En dat is natuurlijk wel belangrijk. Mijn tweede kookworkshop bij Maureen heb ik in haar mooie kookstudio in Abcoude mogen volgen.

Indonesisch leren koken begint bij introductie van ingrediënten

Maureen verwelkomt als eerste haar groep met iets lekkers en haar speciale thee die ze zelf heeft klaar gemaakt. De mensen kunnen dan ook met elkaar kennismaken in een ongedwongen sfeer. Wat natuurlijk heel prettig is. Ze begint daarna met het introduceren van de ingrediënten aan haar groep. Deze ingrediënten worden ook gebruikt in de gerechten tijdens haar kookworkshop. Het is daarom erg interessant om het achtergrondverhaal van elk ingrediënt te weten.  Zij laat dan zien hoe de ingrediënten eruit zien, wat de verschillen zijn, wat de namen zijn, maar ook hoe ze voelen, ruiken en zelfs smaken.  Maureen kan het echt zo leuk en begrijpelijk vertellen. Het is dan ook niet vreemd als de groep en ik als het ware aan haar lippen hangen. Het is toch een stukje Indonesische cultuur aan de groep overbrengen op een manier dat iedereen begrijpt.  Daarnaast heeft ze netjes onze vragen beantwoord.

Indonesisch leren koken begint eerst bij kennismaking met de ingrediënten.

Maureen Tan laat ons kennismaken met de ingrediënten

 

Gezamenlijk koken met de groep

Haar kookeiland heeft ze verdeeld in een aantal werkplekken. En bij elke werkplek ligt een recept met bijbehorende ingrediënten, kook-en keukengerei en recept. De recepten komen uit een van haar twee kookboeken vandaan. Maureen stelt bij elke kookworkshop de gerechten samen. En dit kan bij elke kookworkshop verschillend zijn. Het kan alleen vegetarisch zijn of alleen vlees of vis of gemengd. Er worden 5 gerechten door de groep gemaakt. De groep mag dan zelf bepalen welke van de 5 gerechten ze willen maken. Maureen kijkt dan mee, helpt als ze hulp nodig hebben maar proeft ook of het goed is en zoniet dan corrigeert ze dat.  Ze vertelt ook interessante achtergrond verhalen van de gerechten die we maken.

Samen eten met de groep of eten naar huis meenemen

Uiteindelijk delen we de gemaakte gerechten samen met de gehele groep. Het is echt heel gezellig om samen met de groep het eten te bereiden en te koken. Bij mijn eerste kennismaking met de kookworkshop gingen we na het koken uitgebreid eten met de groep. En bij de tweede kookworkshop ging het even iets anders, want we gingen het eten verdelen met de groep en namen het mee naar huis. De recepten worden later per email naar ons verstuurd zodat we het later alsnog zelf kunnen maken.

Terugblik

Het Indonesisch leren koken met Maureen Tan was mij heel erg goed bevallen. Ze kan het goed, begrijpelijk en op een prettige manier vertellen. Ik weet nu een stuk meer over de Indonesische cultuur dan voorheen. Haar kookworkshop is echt een aanrader! En als je meer in de Indonesische keuken wilt verdiepen, dan zijn haar kookboeken een must. Binnenkort organiseert ze ook food reizen naar Indonesie.

Meer info, ga naar haar website: Anak Bungsu kookworkshops

 

 

    Leave a Reply