Diversen Travel

Culinaire boottocht Wild op het water

5 november 2019

‘Wild op het Water’ is een culinaire zeiltocht dat door rederij Oosterschelde wordt georganiseerd. Vorige week kreeg ik de unieke ervaring om met de laatste zeiltocht van dit jaar mee te gaan. Ik werd uitgenodigd en mocht meevaren op het prachtige schip ‘Helena’. De bijzondere ervaring van zeilen in combinatie met een culinair driegangenmenu was er één die ik nog niet eerder had meegemaakt. In deze blog lees je meer over deze unieke ervaring.

Monumentale schip Helena

In Hellevoetsluis ging ik aan boord voor de culinaire tocht. Ik werd verwelkomd door de bemanning. De beheerder Jan vertelde meer over het monumentale schip ‘ Helena’ . ‘Helena’ is in 1875 gebouwd en behoord tot het Nederlands monumentaal erfgoed. Na een flinke restauratie is het schip weer in gebruik voor onder anderen culinaire tochten, dagtochtjes, zeilen en andere evenementen. Hoe geweldig is dat?

Zeilen op het Haringvliet

We gingen zeilen op het Haringvliet. Ik vond het echt interessant om te zien wat zeilen eigenlijk inhield, omdat ik hier geen idee van had. We mochten zelf helpen met het hijsen van de zeilen en om de beurt aan het roer staan. Ik heb er echt van genoten om vanaf het dek, met de wind door mijn haren, de zonsondergang te zien. Na paar uurtjes varen we terug in de haven van Hellevoetsluis.

Diner time!

Toen we weer terug waren in de haven van Hellevoetsluis, was het tijd om te dineren. De bediening was ondertussen met het dekken van de tafels, terwijl onze scheepskok Fred in zijn keuken druk bezig was met het klaarmaken van de gerechten. Zijn keuken op de ‘Helena’ is best klein maar daar liet Fred zich niet door belemmeren in het bereiden van zijn gerechten voor een grote groep!

Culinaire tochten

Elk jaar heeft ‘Helena’ vier culinaire tochten. De ‘Appetijtelijke asperges’ (25 april), ‘De verse vangst’ (13 juni), ‘De mosselen op de Maas’ (12 september) en ‘Wild op het water’ (25 oktober). Het is voor mij een leuke ervaring geweest om op deze wijze eens kennis te maken met culinaire wildgerechten, omdat ik deze zelf niet maak en eet.

 Culinaire gerechten

Over het wildgerecht zelf heb ik van de anderen veel positieve geluiden gehoord. Zij vertelden mij dat, als je echt een fan van wild bent, deze culinaire tocht een aanrader is. Wat ik zelf erg lekker vond, waren de gestoofde peren, de kastanjepuree en natuurlijk het dessert. Voor deze culinaire tocht betaal je echter 59 euro, dat is exclusief de drankjes die je later op de avond moest afrekenen. Het geld dat wordt opgehaald middels dit evenement gaat naar de stichting voor het onderhoud van het schip ‘Helena’.

Terugblik

Ondanks het feit dat het die avond niet helemaal goed is gegaan met mijn vegetarische gerecht, maar met de goedmaker dat ik volgend jaar weer een culinaire tocht mag maken op de ‘Helena’, heb ik een leuke zeiltocht gehad en hier ook van genoten. Tijdens deze culinaire tocht heb ik kennisgemaakt met een leuke groep mensen die samen met mij mochten genieten van de gerechten. Daarnaast heb ik de bemanning als vriendelijk ervaren. Ik wil daarom ook reederij ‘Oosterschelde’ bedanken voor de uitnodiging voor deze culinaire ervaring op hun ‘Helena’ en hoop ik hen volgend jaar weer te zien!

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Info reederij ‘Oosterschelde’ : https://www.oosterschelde.nl/

Appetijtelijke asperges: https://www.oosterschelde.nl/zeilreis/helen-culinair-appetijtelijke-asperges/

Verse Vangst: https://www.oosterschelde.nl/zeilreis/helena-culinair-verse-vangst/

Mosselen op de Maas: https://www.oosterschelde.nl/zeilreis/helena-culinair-mosselen-op-de-maas/

Wild op het water: https://www.oosterschelde.nl/zeilreis/helena-culinair-wild-op-het-water-2020/

 

    Leave a Reply