Hotspots Travel

9 tips waarom Goeree Overflakkee bijzonder is

28 november 2019

9 tips waarom Goeree Overflakkee bijzonder is. Wist je dat Goeree Overflakkee een eiland is? Daarnaast behoort Goeree Overflakkee tot een van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Mijn eerste kennismaking met het mooie eiland was zeer positief te noemen. Ik kwam tot ontdekking hoe bijzonder Goeree Overflakkee eigenlijk was. Er valt namelijk zoveel te beleven daar. Daarom heb ik 9 tips voor jou om Goeree Overflakkee zelf te ontdekken en het is ook ideaal voor kinderen. Lees verder.

Goeree-Overflakkee

Kennismaking

Goeree-Overflakkee is zowel een eiland als een gemeente. Het ligt in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Daarnaast wordt het eiland omsloten door de Noordzee, het Haringvliet, het Volkerak-randmeer, de Krammer en het Grevelingenmeer. Goeree-Overflakkee behoort tot de provincie Zuid-Holland.

9 tips Goeree Overflakkee

1. het VVV inspiratiepunt Goeree Overflakkee

Het VVV inspiratiepunt Goeree Overflakkee is gevestigd in ‘t Blaeuwe Huus in Ouddorp. De gasten kunnen daar op een eigentijdse en interactieve manier verkennen van wat er te zien en te doen is op Goeree-Overflakkee. De beleving start bij een interactieve tafel waarop een maquette van het eiland is weergegeven en meer. Laat je zelf daar inspireren zodat je eigen dagje uit kan samenstellen of lees verder voor mijn andere 8 tips.

Het VVV inspiratiepunt voor Goeree Overflakkee

2. Flakkeese bolus

Een Flakkeese bolus is een delicatesse van Goeree Overflakkee. Het is qua vorm en smaak anders dan de bekende Zeeuwse bolus. Ten eerste is de Flakkeese bolus in een krakeling vorm. En ten tweede wordt er niet gebruik gemaakt van donker basterdsuiker maar met witte basterd en er gaat heel wat kaneel doorheen. Wist je dat de bolus eind zestiende eeuw door de Portugese joden in Zeeland zou zijn geïntroduceerd? Je kan eigenlijk zeggen dat het dus van oorsprong een Joodse delicatesse is. Ik kan uit mijn eigen ervaring zeggen dat de Flakkeese bolus een heerlijk zoete verwennerij is.

Flakkeese bolus

3. Vogelobservatorium Tij

We werden opgewacht door de boswachter die ons meer over het Vogelobservatorium Tij kon vertellen en begeleidde ons daar naar toe. Aan de rand van het Haringvliet ligt een bijzonder uniek vogelobservatorium Tij. Het is in april 2019 geopend in het kader van het Droomfonds Haringvliet. Wat zo bijzonder maakt aan het vogelobservatorium Tij zelf is de architectuur. Het is namelijk in de vorm van een reuzenei gebouwd en het is spectaculair zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Je kan via een doorkijk genieten van de vogels en het Haringvliet. Ideaal voor vogelliefhebbers maar zelfs als je dat niet bent dan is het toch een unieke belevenis om daar te zijn.

Vogelobservatorium Tij. Photocredit: Olivier Groot/ Hexashots

 

4. Slikken van Flakkee

Het is een prachtig natuurgebied met 150 Heckrunderen, fjordenpaarden bestaande uit 50 merries en 30 veulens, 60 herten en andere dieren. Als je het van dichtbij mee wilt maken zoals ik dat heb gedaan en vanuit mijn eigen ervaring was dat erg leuk. Dan kan je een excursie boeken, waarbij je het gebied verkend in een excursiewagen dat getrokken wordt door een tractor. Een gids vertelt je dan meer over de Slikken van Flakkee en zijn bewoners. De excursie met een gids vindt in de zomermaanden plaats. Je kan het boeken bij het VVV inspiratiepunt in Ouddorp of op hun site.

5. Zoet of Zout restaurant

De robuuste buitenkant van het restaurant Zoet of Zout valt gelijk op met de lichtblauwe metallic kleur. Het heeft een ruime buitenterras waar je gezellig buiten kan zitten met uitzicht op het water en mooie omgeving. De keuze voor de naam Zoet of Zout is vanwege de locatie: de Haringvlietdam. Het zit namelijk tussen zoet en zout water. Verder is het interieur van het restaurant ingericht in een industriële stijl dat hip en modern overkomt. Ten slotte wordt in de open keuken de gerechten bereid met puur en lokale producten. We hadden daar heerlijk geluncht met soep, hamburger en andere luxe belegde broodjes. Het restaurant is een aanrader!

Lunchen bij het Zoet of Zout restaurant. Check onderstaande compilatievideo.

6. A Seal Zeehondenopvang in Stellendam

Naast Zoet of Zout restaurant heb je een zeehondencrèche met de naam A Seal. De opvang bevindt zich in Stellendam en het werkgebied loopt van ongeveer IJmuiden tot Cadzand. In dit gebied leven echter meer dan duizend zeehonden. De zeehondenopvang is bedoeld om dieren in nood te helpen en daarna weer vrij te laten. Je kan de zeehonden van heel dichtbij zien. Ook zie je hoe vrijwilligers de zeehonden verzorgen. Daarnaast kan je alles weten over de verschillende zeehonden die in ons gebied leven. Verder kan je op zandbanken klimmen en genieten van het uitzicht. Zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen!

7. Brouwersdam strand

Een prachtige lang uitgerekte strand van 17 km waar je kan wandelen. Er staan meerdere paviljoens waar je terecht kan voor een lekker hapje en drankje. Tijdens warme dagen kan je daar heerlijk zonnen en strandspelletjes doen. Tussen 1 oktober en 1 mei mogen de honden op het strand ravotten en spelen.

Brouwersdam strand

8. Kitesurfen en andere watersporten

Dit strand is ideaal en zeer geschikt voor extreme watersporten. Denk maar aan kitesurfers, buggykiten, strandzeilen en vliegeren. Als je ook wilt leren kitesurfen of andere watersport, dan zijn er scholen in de buurt waar je terecht kan voor een workshop of lessen.

Verder is er op de Brouwersdam wel een kitezone. Dit houdt in dat kitesurfen alleen aan de zeezijde mag maar niet aan de kant van de Grevelingen. Daarnaast is de noordelijke helft van het strand als zwemmerszone aangewezen. Dit gebied is rechts van strandtent De Kous als je naar zee kijkt. Verder is deze zone zowel op het water als op het strand afgezet met gele boeien. Dus verboden om binnen deze gele boeien te kiten. Ten slotte is er ook een reddingspost in de buurt.Klik op -> Webcam Brouwersdam strand.

9. Informatiecentrum uitkijktoren Grevelingenmeer

Als laatste gingen we het informatiecentrum uitkijktoren Grevelingenmeer bezoeken. Dit is in beheer van Staatsbosbeheer en het moet als een uitvalbasis van het natuurbeleving in het gebied zijn. De toegang tot het gebouw en de toren is gratis. Op de begane grond vindt je de souvenirshop en de kantine. Als je van architectuur houdt dan is het gebouw aan de binnenkant indrukwekkend. Verder kom je via de trappen  helemaal bovenin de toren waar je prachtig uitzicht over het strand en omgeving hebt.

Prachtig uitzicht vanaf de uitkijktoren van het informatiecentrum Grevelingenmeer.

Terugblik

De 9 tips voor het mooie eiland Goeree Overflakkee waren tot stand gekomen door de Insta tour. Deze tour was georganiseerd door de gemeente Eiland Goeree Overflakkee (IG-account: @Eilandgo) en Jann van (IG account: @senns_less ). Dank jullie wel voor de uitnodiging. Ik had nog niet eerder Goeree Overflakkee bezocht. Dus dit was voor mij een onvergetelijke ervaring in Goeree Overflakkee geweest. Als je een mooie locatie in Nederland wilt bezoeken, ga dan naar Goeree Overflakkee.

Photocredit: Pascal Sweet