Hotspots

Jean Marie’s voortreffelijke wildgerechten

6 december 2019

Jean Marie restaurant staat bekend om hun voortreffelijke wildgerechten, maar ook hun wijncollectie. Ik lust normaal gesproken geen wildgerechten maar sinds ik daar geweest ben sta ik er nu wel voor open. Jean Marie heeft mij kennis laten maken met gerechten, die ik ook echt lekker vond met bijpassende wijnen. Ik heb daar zowel wildgerechten leren eten maar ook wijn leren drinken. Nu waardeer ik het ook meer. Lees verder mijn blog.

Jean Marie restaurant in Gouda

Kennismaking

Ik heb al eerder kennisgemaakt met de hartelijke en lieve koppel Jan en Marieke Hartman. Zij zijn de trotse eigenaars van hun restaurant Jean Marie in Gouda. De naam Jean Marie is afgeleid van hun voornamen Jan en Marieke en hun grote voorliefde voor Frankrijk. De Franse invloeden zijn duidelijk merkbaar in de keuken maar ook in het interieur. De rolverdeling tussen Jan en Marieke is in het restaurant heel goed geregeld. Hij staat als chef-kok in de keuken, waar hij samen met zijn team voortreffelijke culinaire wildgerechten neer kan zetten. Marieke doet het geweldig als gastvrouw.

BiB Gourmand Benelux

Zij runnen hun restaurant al 28 jaar succesvol. Het restaurant is een van de weinige restaurants in Nederland dat al zo lang bestaat. Jean Marie heeft wederom dit jaar een “BIB Gourmand Benelux” in de wacht gesleept. Het is een prestigieuze onderscheiding van Michelin, uitgedeeld door keurmeesters en inspecteurs voor restaurants waarbij een kwalitatief drie-gangen menu onder de 37 euro wordt aangeboden. Wat een geweldige prestatie, Jean Marie !

Interieur

Het interieur is landelijk ingericht met een Franse invloed. Je ziet het gebruik van intense kleuren en een prachtige houten vloer waardoor het geheel een warme uitstraling geeft. Het oogt zeer luxueus en toch huiselijk. De eigenaresse Marieke die de inrichting zelf heeft verzorgd heeft zeker oog voor details. De stijl en kleuren zijn zeer goed op elkaar ingesteld. Ze mag het interieur bij mij ook wel doen !

Geweldige initiatief

Jean Marie heeft in oktober meegedaan met de actie ‘Heel Gouda bakt’ naar aanleiding van de week tegen eenzaamheid. Het doel is eenzame Gouwenaars met elkaar in contact te brengen. Ze worden uitgenodigd om onder het genot van een kop koffie en cake of vers gebakken taart aan de gezellige houten tafel aan te schuiven. Na deze actie is Jean Marie ermee doorgegaan met de aanschuiftafel voor eenzame gasten. De gasten die alleen zijn worden verwelkomd om samen met andere gasten aan deze tafel plaats te nemen, zodat men contact kan maken met elkaar. Een mooie en nobele gedachte !

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Dat wil zeggen er wordt niks verspild aan een dier : alles wordt gebruikt. Er worden seizoengerechten geserveerd, afhankelijk van wat een jager meeneemt. Daarnaast worden ook verse lokale seizoensgebonden producten gebruikt. Jan kan met zijn jarenlang ervaring een overheerlijke gerecht bedenken aan de hand van de producten die hij binnen krijgt.

Aandacht voor dieetwensen en allergieën

Als dieetwensen en allergieën van te voren worden doorgegeven aan Jean Marie, dan wordt hier zeker serieus rekening mee gehouden. Jean Marie heeft dit inderdaad heel goed opgepakt bij ons. Mensen die allergieën hebben kunnen hier met een gerust hart eten zolang ze dit natuurlijk tijdig wordt aangeven.

BOB-wijnarrangement

Je kan ook kiezen voor een “BOB-arrangement”. Dan krijg je bij elk gerecht een gepaste wijn in een klein glaasje. Het is meer een proevertje dan een glas. Jean Marie heeft een uitgebreide wijncollectie. De sommelier oogt heel erg jong, maar heeft wel kennis in wat hij serveert. Hij bracht bij elke gerecht een perfect passende wijn aan tafel. Normaal gesproken lust ik geen wijn, maar ik heb daar als ‘wijnmaagd’ wel wijn leren drinken. De wijnkeuze paste bij elke gerecht !

Culinaire 5 gangen wild diner

Amuses

We kregen als eerste amuses van zalm en Stellendamse garnalen. Marieke reed tot onze verbazing een kar voor met een in huis gerookte zalmfilet. We kregen eerst een toelichting hoe ze de zalmfilet zelf thuis roken. Het was een mooi groot zalmfilet die ze met een groot mes in flinterdunne plakken sneed. Met veel bewondering keek ik toe hoe ze dat heeft gedaan. De plakken waren perfect dun gesneden en de smaak was formidabel in combinatie met de kappertjes en gepekelde ui. Dit is totaal niet te vergelijken met de smaak van een gerookte zalmfilet van de supermarkt. Vervolgens kregen wij een amuselepel met Stellendamse garnalen, bereid met gember en ui in sojasaus. Dit smaakte naar meer.

Wildgerechten

Aangezien ik wildgerechten eigenlijk altijd heb vermeden, ben ik met Jean Marie totaal uit mijn comfortzone gegaan. Als voorgerecht kregen we gerookte gans met uiencompote en paddenstoelen geserveerd. Ik vond de gerookte gans in combinatie met uiencompote en paddenstoelen tot mijn verrassing wel lekker. Daarna kwam het tussengerecht van gebakken snoekbaarsfilet met kappertjes en boeren maïs, ook als popcorn. Ik vond de popcorn leuk bedacht. Het gaf net dat extra aan de gebakken snoekbaars. Als hoofdgerecht kregen we een fazantenbout. Dit is een worstje, gemaakt uit de restanten van een fazant op een bedje van zuurkool met een stoofpeer. Ik vond het verrassend hoe goed de zuurkool en fazant en de saus bij elkaar passen.

Dessert

Mijn dessert bestond uit stoofperen, ijs, noten en een saus op basis van melk. Priya kreeg een aangepaste dessert vanwege haar koemelk- en notenallergie.

Terugblik

Jean Marie restaurant is de ideale locatie voor de wildliefhebbers. Onze ervaring met Jean Marie was zeer positief. Ze hebben heel goed rekening gehouden met onze dieetwensen, vooral omdat de allergieën levensbedreigend voor Priya kunnen zijn. Ik ben door Jean Marie helemaal uit mijn comfortzone gegaan. Door hun heb ik wildgerechten en wijn leren waarderen. We willen Jean Marie enorm bedanken voor de uitnodiging en de gastvrijheid.