Den Haag Diversen

Marco Tola, de mysterieuze Instagram god van de food art

5 december 2019

Marco Tola wordt ook wel “de mysterieuze Instagram god van food art” door anderen genoemd. Zelf staat hij niet graag in de schijnwerpers maar laat liever zijn gerechten voor zich spreken. Deze gerechten zijn vernieuwend, prachtig, kleurrijk en uitgesproken. Al die gerechten die hij dagelijks plaats op zijn Instagram account: Marco_Tola_ vallen wereldwijd op. Hij wordt dan ook terecht gezien als de trendsetter op het gebied van foodart. Momenteel heeft hij 140.000 volgers op Instagram, die over heel de wereld zijn stijl massaal imiteren. Uit al die creaties van anderen kan je toch zijn unieke stijl herkennen. Hij krijgt zelfs erkenning voor zijn werk van andere bekende chefs en mensen. Wie is Marco Tola? We zijn nieuwsgierig naar de man achter de prachtige kunstwerkjes van eten. Dit jaar heb ik hem mogen interviewen. Lees verder over mijn ontmoeting met hem.

Marco Tola

Kennismaking met Marco Tola

Ik heb een tijdje terug een interview mogen doen met de Italiaanse chef-kok Marco Tola. Deze man inspireert mij en vele anderen via zijn foodart. Mijn eerste indruk van hem is dat hij op mij overkomt als een zachtaardig, goedlachse en vriendelijke man.

Dit verhaal van Marco Tola loopt als een rode draad door zijn leven. Ook wel zijn missie om de wereld te verblijden en te inspireren met zijn prachtige gerechten. Hij vertelt ten eerste zo gepassioneerd over wat hij het liefst doet en dat is zich creatief uitleven op het eten.  Ten tweede zijn gedrevenheid om zijn doel te bereiken. Ten derde de onvoorwaardelijke liefde voor zijn gezin, wanneer hij over ze praat. Zijn vrouw, die hem steunt in alles wat hij doet en zijn twee dochters, die net als hun vader creatief zijn. Ten slotte zijn onvervalste bescheidenheid wanneer anderen hem complimenteren over zijn prachtige werk. Dit maakt hem als mens puur, oprecht en bijzonder.

Weet je trouwens dat Marco Tola geen koksopleiding heeft gevolgd? Ik was echt verbaasd toen ik dit hoorde van Marco Tola zelf. Hij maakt zulke prachtige kunstwerkjes van eten, dat je al gauw denkt, dat hij een koksopleiding heeft gevolgd. Niets minder is waar. Marco Tola heeft het koken zich eigen gemaakt door juist anderen te observeren en dit ook elke keer uit te proberen. Daarnaast houdt hij ervan om met eten te experimenteren. Hij heeft gaandeweg in zijn leven immers veel moeilijkheden gekend om te bereiken waar hij eerder als chef-kok bij het hotel Indigo heeft gewerkt. We gaan terug naar het begin van afwashulp naar chef-kok.

De achtergrond van Marco Tola

Creatief hoogbegaafd

Marco Tola is geboren op het prachtig Italiaanse eilandje Sardinië. Vanaf jongs af aan heeft zijn moeder snel in de gaten dat Marco creatief hoogbegaafd is. Daarom heeft ze hem dan ook altijd aangemoedigd om iets met zijn gave te doen. Gestimuleerd door zijn moeder, gaat hij spelenderwijs experimenteren waarin hij goed in zou kunnen zijn. En ontdekt vrij snel dat hij getalenteerd is in alles wat met creativiteit te maken heeft. Zo vertelt hij mij dat hij vroeger veel van tekenen houdt en ook echt goed in is. Hij is zelfs in zijn jonge jaren een rapper geweest en heeft  zijn eigen rapsongs geschreven. Ook heeft hij aan graffiti gedaan en zo zijn er meer dingen die hij als creatieve uitlaatklep heeft gebruikt om te ontdekken wat hij nog meer kan.

Het ontdekken van wat hij werkelijk leuk vindt

Op 20 jarige leeftijd, hij is nu 40, emigreert hij naar Duitsland voor werk. Hij mag namelijk werken bij zijn oom en tante die een Italiaanse restaurant in Duitsland hebben. Daar mag hij leren hoe hij onder ander cappuccino moest maken. In het restaurant begint hij te ontdekken van wat hij werkelijk leuk vindt en dat is de keuken. Hij is daar altijd te vinden omdat het hem fascineert hoe zij het eten bereiden. Dit is het moment dat hij beseft dat dit misschien zijn bestemming is. Hij wilt namelijk leren koken.

Zelf leren koken door anderen te observeren en gewoon te doen

Leren pizza maken

Hij verblijft minder dan een jaar in Duitsland omdat hij door zijn verlegenheid geen vrienden kan maken. Marco gaat vervolgens naar Nederland om voor een andere oom te werken als afwashulp. In de keuken ziet hij hoe de pizzabakker de pizza gaat maken. Dit heeft echter zijn interesse gewekt waardoor hij vastbesloten wordt om net zo goed te zijn als de pizzabakker. Na een maand kan hij zelf pizza maken. Hij leert immers alles wat hij kan leren zoals pizzadeeg maken maar ook brood en focaccia. Zelfs de pizzabakker vindt dat Marco beter is dan hem.

Andere uitdagingen

Op een gegeven moment besloot Marco iets anders te doen want pizza maken vond hij maar saai. Dus begon hij bij de koude keuken te kijken hoe anderen de koude voorgerechten gingen maken. Dit sprak hem zo aan dat hij de overstap heeft gemaakt naar de koude gerechten. Zijn oom was trots op hem en zijn prestaties. Marco leerde echt alles wat hij kon leren van de koude keuken. Toen hij daar niets nieuws meer kon leren, was zijn volgende stap om beter eten te maken.

Wanneer hij 22 jaar oud werd, verhuisde hij naar Delft. Hij was op zoek naar meer kennis en vaardigheden en hoopte dit in een ander Italiaanse restaurant te vinden. Na een tijdje vond hij dat elk Italiaans restaurant waar hij voor had gewerkt hetzelfde uitzagen, dezelfde dingen deden en hetzelfde menu hadden. Als creatief hoogbegaafde zag hij dat dit beter en anders kon. Hij groeide ook zowel mentaal als in vaardigheden en werkte snel met zijn handen. In zijn hoofd bedacht hij elke keer een concept van hoe hij voedsel moest maken. Als hij dan alleen was, dan kon hij  3 of 4 keer tegelijk koken. Dat was voor hem de manier om zijn hersenen sneller te laten leren van hoe je meer verschillende gerechten tegelijkertijd kon produceren.

Eigen menu samenstellen bij Impero Romano

Zijn volgende uitdaging is Impero Romano in Den Haag. Dit past beter bij hem omdat het juist geen standaard Italiaanse restaurant is. In het begin heeft hij niet de vrijheid om zijn eigen dingen in de keuken te kunnen doen. Na 9 maanden is hij het zat en gaat hij een gesprek aan met de eigenaar. Marco Tola krijgt daarna de volledige vrijheid in de keuken en mag zelf zijn eigen menu samen stellen. Daardoor blijft Marco 6 jaar bij Impero Romano werken.

Marco Tola heeft een menu samengesteld dat net iets anders is dan authentiek Italiaans eten. Hij heeft met zijn vernieuwende gerechten de gasten enorm verrast. Zij vinden zijn gerechten bizar, maar tegelijkertijd ook prachtig en heerlijk. Hij is tot de conclusie gekomen dat de gasten zich aangetrokken voelen tot dat soort voedsel zoals cabonara in een ravioli in plaats van spaghetti. Ook vinden ze geweldig dat hij gekke desserts heeft gemaakt. Zijn gerechten hebben hem bekend gemaakt bij het publiek. Daardoor is het restaurant elke avond vol is, aldus Marco Tola.

Instagram

Doordat veel mensen in zijn omgeving jaloers op hem zijn en slecht over hem spreken, gaat er bij hem toen een knop om. Hij is vast beraden om iedereen te laten zien wat hij kan. Dus begint hij foto’s van zijn gerechten op Instagram te plaatsen. Elke dag iets nieuws, een andere vaardigheid, een andere stijl met Chinees, Japans enz. Daardoor denkt iedereen na over wat Marco eigenlijk aan het doen is. Hij krijgt daarover veel positieve feedback van chefs en van ander mensen over de hele wereld. Veel mensen laten zich door hem inspireren.

Marco blijft doorgaan met het dagelijks plaatsen van foto’s van zijn food art en mensen blijven massaal zijn food art stijl imiteren. Zijn Instagram account weerspiegelt zijn leven op een bord . Hij laat zijn gerechten voor zich spreken of hij verdrietig is of blij of leuk heeft of toegewijd. Daarom houden de mensen van zijn Instagram account. Mensen kunnen alles van hem zien op een bord. Toch verbaast hij zich elke keer over dat er dagelijks meer dan 200 mensen zijn account volgen.

Erkenning van andere chefs en mensen wereldwijd

Jarenlang heeft Marco Tola zijn foto’s van zijn gerechten op Instagram gedeeld met de wereld. Hij wordt daardoor bekend. Alle grote chef-koks hebben over hem. Vaak willen ze weten waar Marco werkt, maar hij geeft altijd aan dat hij herkend wil worden vanwege zijn food art en niet waar hij werkt.  Hij leest ook graag de positieve opmerkingen over zijn creaties maar ook wanneer ze dat tegen hem zeggen. Als ze bijvoorbeeld zeggen dat ze zijn unieke stijl herkennen uit 1000 food art foto’s, dat hij een trendsetter is en dat ze vinden dat het lijkt alsof zijn eten praat, dan kan hij daar heel erg emotioneel om worden. Het is het besef bij hem dat mensen weten dat hij er is en dat hij erkend en gewaardeerd wordt om zijn werk. Dat motiveert hem om te blijven doen wat hij het liefst doet.

Marco Tola wordt gezien als de mysterieuze Instagram god

Hij staat bekend als de mysterieuze Instagram god waar iedereen over praat, weet een chef kok hem te vertellen.  Dit heeft hem enorm verrast, want hij is het namelijk niet gewend dat mensen hem zo zien en daar kan hij wel ontroerend over zijn. Marco Tola heeft destijds bewust voor gekozen om niet in de schijnwerpers te staan omdat het allemaal om zijn gerechten draait. Deze gerechten hebben wel Marco Tola op kaart gezet. Hij heeft veel mensen verrast en geïnspireerd met zijn gerechten. In hun ogen is hij vernieuwend. Er is voorheen weinig bekend over Marco en er zijn bijna geen foto’s van hem online te vinden. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat mensen nieuwsgierig naar hem zijn. Ze willen hem leren kennen en ontmoeten.

Eerst sous chef, daarna chef-kok bij het Indigo hotel in Den Haag

Maart vorig jaar begon hij eerst als sous chef, de assistent van Head chef, bij Indigo hotel in Den Haag. Binnen paar maanden werd hij gepromoveerd naar Head chef. Indigo hotel gaf hem de vrijheid om zijn eigen menu samen te stellen. Sinds hij Head chef is geworden maakte hij eten zoals hij ervan houdt.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, heeft Marco Tola nooit een koksopleiding gedaan. Hij heeft zichzelf leren koken op een heel andere manier. Dus als hij zijn collega’s iets anders ziet doen, dan herkent hij dat en dan vertelt hij aan ze hoe ze het ook anders kunnen doen.  Hij ervoer als Head chef dat hij ze moest choqueren met de vernieuwende creaties die hij had bedacht. Zo vertelde hij dat hij er wel op moest letten dat het niet te moeilijk moet zijn voor het team om het te kunnen namaken. Daarvoor traint hij ze. 

In april dit jaar heeft hij zijn nieuwe menu gelanceerd bij het Indigo hotel in Den Haag. Het menu is een deel van zijn verhaal. Hij wilt dat mensen het lezen, zien en herkennen. Zijn gerechten zijn heerlijk en opvallend. Hij choqueert graag mensen met vernieuwende creaties die hij heeft bedacht. De bedoeling is om samen met de andere koks Indigo hotel culinair op de kaart te zetten. 

Kennismaking met zijn desserts

Ik heb het als zeer bijzonder ervaren dat Marco Tola de 4 desserts van zijn nieuwe menu voor mij heeft klaar gemaakt waarna ik ze een voor een heb geproefd. De desserts zijn oogstrelend, kleurrijk en overheerlijk precies zoals ik dat van Marco Tola heb verwacht. Het is een eer dat ik de Instagram god van food art in levende lijve heb mogen spreken en aan het werk heb mogen zien en zelfs zijn eten heb mogen proeven.

Nieuw project

Marco Tola gaat het Indigo hotel in Den Haag helaas verlaten. Hij gaat vanaf 15 december als executive pastry chef voor chef-kok Giorgio Diana in Amman in Jordanië werken. Zijn gezin volgt hem later om ook daar te gaan wonen. Ik wens hem heel veel succes met zijn nieuwe baan. Je kan hem volgen op zijn Instagram account marco_tola_ .

In de toekomst kan er nog een fotoboek verwacht worden met zijn eigen verhaal en wie weet ook een aantal van zijn recepten.