Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Foodart Recepten

Vegetarische Kapsalon

9 april 2019
vegetarische kapsalon

Ik eet regelmatig kapsalon zowel met vlees als in veganistische stijl. Voor mijn eigen huisgemaakte kapsalon heb ik gekozen om in vegetarische stijl te doen. Eerst vertel ik in het kort wat kapsalon eigenlijk is, waarom ze kapsalon noemen en hoe het is ontstaan. Daarna mijn recept Kapsalon.

Wat is eigenlijk kapsalon? Een kapsalon is een gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma of döner, afgetopt met kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. Vaak wordt de kapsalon geserveerd met knoflooksaus en sambal. In plaats van shoarma wordt de kapsalon ook wel klaargemaakt met kebab, döner, gyros, kip of falafel.

Waarom noemen ze het kapsalon en hoe is het ontstaan? Het gerecht is in 2003 ontstaan door Nataniel Gomes, de eigenaar van een kapsalon aan de Rotterdamse Schiedamseweg, bij de even verderop gelegen shoarmazaak El Aviva een lunchschotel liet samenstellen met daarin al zijn favoriete ingrediënten. Het werd een regelmatige bestelling, die daarmee de aanduiding ‘kapsalon’ kreeg. Het gerecht werd populair onder jongeren en is in veel Nederlandse en Belgische snackbars en shoarmazaken te verkrijgen. Ook in Duitsland is het gerecht populair. Sinds 2011 wordt jaarlijks de Gouden Kapsalon award uitgereikt voor de beste kapsalon in Rotterdam. Een kapsalon is zeer calorierijk. (info: Wikepedia)

 

Vegetarische Kapsalon recept

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 400 gram zoete aardappel frietjes
  • 1 rode puntpaprika (of gewone rode paprika)
  • 1 komkommer
  • 75 gram sla melange
  • 25 gram baby spinazie (mag ook gewoon spinazie zijn)
  • 50 gram edamame
  • 1 klein blikje maiskorrels
  • doos van 160 gram vega kipstukjes van de Vegetarische Slager (of Vivera )
  • 1/4 fijngesneden rode kool
  • 25 gram vers gesneden bieslook
  • 5 lepels yoghurt. Ik heb zelf van Arla lactofree yoghurt genomen maar je kan natuurlijk ook andere soort yoghurt gebruiken
  • 1 teentje versgeperste knoflook
  • halve theelepel zout
  • een snufje peper
  • sirarcha saus. Ik hou zelf van pittig. Mocht je pittig vinden, dan kan je yoghurt toevoegen om minder pittig te maken.
  • 30 gram gebakken uitjes (uit een zak)

Bereidingswijze:

  1. Zoete aardappel frietjes of 15 minuten bakken of in een voorverwarmde oven op een bakplaat met bakpapier voor 30 minuten. Wel regelmatig omkeren.
  2. Komkommer wassen en uiteinden afsnijden. Vervolgens met een aardappelschiller dunne plakken komkommer eraf schillen.
  3. Rode puntpaprika schoonspoelen en zaadlijsten verwijden. Daarna in kleine dunne reepjes snijden.
  4. teentje knoflook afpellen en in een knoflookperser doen. Vervolgens uitpersen in een kom en yoghurt met zout toevoegen. Naar smaak meer yoghurt en/of zout toevoegen.
  5. Rode kool schoonspoelen en 1/4 gedeelte afsnijden en vervolgens fijnsnijden.
  6. Vega kipstukjes bakken met zout en peper. Als het gebakken is dan ga je ze plukken.
  7. Als zoete aardappelfrietjes en vega kipstukjes klaar zijn, dan ga je bord opmaken. Eerst bord met sla melange, baby spinazie, fijngesneden rode kool, gebakken zoete aardappelfrietjes, geplukte vega kipstukjes, zelfgemaakte knoflookyoghurt en sriracha saus eroverheen, dunne repen rode paprika, edamame, mais, gebakken uitjes en fijngesneden bieslook. Eet smakelijk!

    Leave a Reply