ARCA introduceert “culinaire Portugal” in Amsterdam. Wist je dat de hoofdstad Amsterdam op de 10e plaats staat in de top culinaire wereldranglijst? Dat is best indrukwekkend!. En nu is Amsterdam weer een hotspot rijker met het Portugese ARCA restaurant & bar onder leiding van de award winnende Portugese top chef Henrique Sá Pessoa. Hij heeft zelfs 2 Michelin sterren op zijn naam staan met zijn restaurant Alma in Lissabon. Je hoeft dus niet helemaal naar Lissabon te gaan om zijn gerechten te proeven. Bij ARCA in Amsterdam kan je heerlijk genieten van de traditionele Portugese gerechten maar ook vernieuwende gerechten met Aziatische invloeden. Lees verder voor mijn ervaring met het restaurant ARCA.
ARCA Amsterdam
Introductie top chef Henrique Sá Pessoa
Op nummer 38 in de lijst van de 100 beste chefs ter wereld
Henrique Sá Pessoa is de eigenaar van het bekroonde 2 Michelin-sterren restaurant Alma in Lissabon. Hij is vorig jaar verkozen als de hoogste nieuwkomer op nummer 38 in de top 100 lijst van de beste chefs ter wereld tijdens the best chef awards 2021. Door deze award te winnen, heeft het hem wel wereldwijd op de kaart gezet.
Het restaurant ARCA in het Art’otel in Amsterdam
De Portugese top chef heeft Lissabon als thuisbasis gekozen voor zijn 5 restaurants waaronder Alma. Nu met de opening van het restaurant ARCA in Amsterdam wil hij iedereen kennis laten maken met de culinaire Portugal. Het restaurant is in tegenstelling tot Alma laagdrempelig, trendy en casual. Je kan ARCA in het Art’otel vinden. Het hoort bij het hotel maar ARCA wil zijn eigen identiteit en visie uitdragen naar de buitenwereld toe. Daarom heeft ARCA ook een eigen hoofdingang, ander interieur en eigen concept.
De concept chef
Top chef Henrique is door Art’otel aangesteld als concept chef bij ARCA. Hij heeft speciaal voor ARCA een eigentijds en toegankelijke Portugese share dining concept bedacht. Zijn gerechten zijn zowel traditioneel Portugees als vernieuwend met Aziatische invloeden. De concept chef Henrique heeft zijn team speciaal uit Lissabon meegenomen naar ARCA. Hij heeft de dagelijkse leiding bij ARCA aan Ricardo Pereira (chef-kok) en Rodrigo Silva (souschef) gegeven met wie concept chef Henrique al bijna 10 jaar mee werkt. De concept chef Henrique Sá Pessoa komt om de 2 maanden vanuit Portugal bij ARCA langs om zaken met zijn team te bespreken. Dan kan je hem ook in de keuken zien staan en in het restaurant.
Het ontstaan van de Portugese-Aziatische fusion gerechten
Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? Hij heeft veel over de wereld gereisd. Toen hij tijdens zijn werk in Australië in aanraking kwam met de Aziatische gastronomie, was dat het begin van zijn passie voor Azië. Bij zijn terugkeer in Portugal 15 jaar geleden, introduceerde hij daar gember, koriander en citroengras in zijn gerechten. Hij werd toentertijd als een echte fusionchef beschouwd. Eigenlijk was hij toen al op dat gebied een trendsetter in Portugal. Nu is dat allemaal normaal, aldus top chef Henrique. Ook zijn kennis en vaardigheden in de traditionele Portugese keuken en het leven in Lissabon komen goed van pas bij het bedenken van zijn creaties. En al die invloeden bij elkaar zie je weer terug in zijn gerechten. Hij beschouwt zijn keuken daarom als een echte smaakvolle keuken met een verfijnde smaak, perfecte techniek en een uitstekend product.
Waarom de naam ARCA?
De naam ARCA is bedacht door de top chef Henrique. “Arca is Portugees voor ark. Het is een schip waar je al je schatten bewaart. De Portugezen hebben de kostbaarheden zoals goud, juwelen etc. die zij op hun handelsroutes 600 jaar geleden tegenkwamen, bewaard op hun schip”. De top chef ziet het restaurant ook als een ark met verborgen schatten. Het concept voor ARCA is dan ook geïnspireerd op al die reizen over de uitgestrekte handelsroutes van Portugal 600 jaar geleden.
Interieur van het restaurant ARCA
De ruimte van het restaurant heeft een eigentijds design met zwart-wit kleurgebruik, messing, goud, roestvrij staal en uitgesproken okergeel accenten. Verder is de keuken open ingericht waar je het personeel aan het werk kan zien. Het ziet er hygiënisch en schoon uit als het gaat om de bereiding van gerechten en het schoonhouden van werkplek. Het restaurant ziet door het interieur design luxueus, verfijnd, modern en artistiek uit. En toch roept het ook een gezellig en warm sfeer op. Als eerste door het element van openhaard toe te voegen aan het interieur. Ten tweede door speciale dimlampen te gebruiken om de verlichting te dimmen zodat er een sfeervolle atmosfeer ontstaat.
Portugese gerechten, wijn en cocktails
Portugese gerechten kunnen in het algemeen zwaar en intens zijn voor de maag. Daarnaast worden de gerechten in de bekende rustieke potten en pannetjes gedaan. Bij ARCA worden de gerechten juist mooi gepresenteerd op een bord of in een kom of schaal. Ook zijn de gerechten licht verteerbaar. Je kan bij ARCA genieten van echt authentiek Portugese gerechten maar ook gerechten die gemoderniseerd zijn met Aziatische invloeden.
Cocktailkaart met signature cocktails en Portugese wijnen
Het restaurant heeft ook een speciale cocktailkaart met hun signature cocktails. De cocktails die mijn vriendin en ik hadden uitgeprobeerd waren prachtig, kleurrijk en lekker. ARCA heeft ook een kleine collectie aan Portugese wijnen. Ik had de Portugese wijn ‘Quinta de Santiago vinho verde’ uitgeprobeerd. Het smaakte licht, droog, fris en fruitig. Kortom een lekker glas wijn.
Proeverij menu “Met een vleugje van Azië”
ARCA biedt naast a la carte ook 2 soorten proeverij menu’s aan. Deze samengestelde proeverij menu’s zijn “Ontdek Portugal” en “Met een vleugje van Azie”. En met de proeverij menu’s kunnen de gasten genieten van een culinaire reis bij ARCA. Ik ging hun speciale proeverij menu “met een vleugje van Azië” uitproberen. Wel met een kleine aanpassing, want ik mag geen gekonfijte varkensbuik eten vanwege mijn allergie voor varkensvlees. Dus heb ik in plaats daarvan gekozen voor 2 andere gerechten. Deze zijn octopus salade en Bacalhau Marinado.
SOPA DE ABÓBORA E CARIL
Ik begon eerst met de Portugese pompoensoep. Je proefde duidelijk de Thaise invloed in de soep. Het had iets pittigs van de Thaise rode pasta en het was romig van smaak door de kokosmelk. De stukjes pompoen gaven een lekkere bite en de Sint-Jakobsschelpen smaakten heerlijk en boterzacht. De soep in zijn geheel was echt verrukkelijk.
TONIJN TATAKI
Daarna kwam de tonijn tataki. Het gerecht tonijn tataki zag bij ARCA mooi en kleurrijk uit en daar word ik blij van. De fijn gesneden tonijnplakken lagen netjes op een bedje van dun gesneden kool- en groentesoorten met erom heen 2 soorten dressings. De tonijnplak was roze van binnen en aan de buitenkant licht aangebakken. Door het gerecht in z’n geheel te gaan proeven, vloeien de smaken ook mooi door elkaar heen waardoor het compleet maakte. Het was een erg smakelijk gerecht.
OCTOPUS SALADE
Na de tonijn tataki kwam de octopus salade. Dit was echt verrassend lekker met de pittige rode dressing en de gerookte paprika. Ik had namelijk niet verwacht dat de octopus stukjes zo boterzacht waren. Dit was tot nu toe de lekkerste octopus salade wat ik ooit gegeten had.
BACALHAU MARINADO
Bacalhau Marinado was het volgende gerecht. Dit bestond uit licht gezouten kabeljauw (bakkeljauw) met olijvenkaviaar als topping op een bedje van ingelegde uien, tomaten en olijven. Ik vond het een oogstrelende gerecht. De gezouten kabeljauwplakjes waren niet te zoutig qua smaak maar precies goed. Ook de Bacalhau Marinado moet je echt in z’n geheel proeven om een ware smaakexplosie in je mond te ervaren. Alle smaken waren mooi in balans. Het was een super lekker gerecht.
CALDEIRADA DE PEIXE E MARISCO
Vervolgens een Portugese visstoofpot met een Aziatische twist. Het rook heerlijk zodra je de deksel van de stoofpot eraf haalde en de stoom weg zag glippen. In de visstoofpot dreven stukjes rode paprika, gember, koriander, citroen, aardappel, tomaat en op de huidgebakken visstukken, mosselen, gepelde garnalen en paksoi. Ik proefde ook curry. Dit was werkelijk een heerlijk visstoofpot.
Desserts
Na het hoofdgerecht waren de desserts aan de beurt. Deze zijn Leite Crème en Pudim Abade de Priscos. Leite Crème bestond uit citroengras- en frambozen custard met kokos tuile. Custard smaakte fris en ietsje zurig maar wel lekker in combinatie met kokos tuile. Daarna Pudim Abade de Priscos. Dit tweede dessert bestond uit karamel en port flan, amandel en mandarijn sorbet. Het smaakte erg lekker. Beide desserts komen qua smaak volledig tot z’n recht als je de afzonderlijke elementen op de bord in zijn geheel proeft.
Als afsluiting genoot ik nog van een glas gember thee en ook van de bijbehorende schaal met kleine zoetigheden en hartigheden.
Terugblik
Het restaurant ARCA was mij heel erg goed bevallen. Als je van te voren jouw dieetwensen en allergieën doorgeeft aan het ARCA personeel. Dan kunnen ze daar rekening mee houden. In mijn geval werd het proeverij menu “Met een vleugje van Azië” speciaal voor mij aangepast vanwege een allergie.
De team van ARCA zijn allemaal Portugezen maar juist dat voegt wel weer iets authentieks toe aan dit restaurant. Het voelde voor mij alsof ik als een toerist in een restaurant in Portugal aan het dineren was. De share dining gerechten zorgden ervoor dat ik meer genoot van het eten en natuurlijk ook het samenzijn met mijn tafelgenote. Zelfs de prachtige, kleurrijke en heerlijke cocktails gaven iets exotisch aan dat gevoel. En een lekker glas Portugese wijn en het sfeervolle interieur bij ARCA maakten het vakantiegevoel compleet.
Ik vond de bediening ook top. Zodra ik klaar was met een gerecht, ruimden zij gelijk mijn tafel af en maakten daarna de tafel schoon. Ze legden ook steeds nieuw bestek op tafel voor het volgende gerecht. Deze manier van bediening had ik nog niet ergens anders gezien. ARCA is een absolute aanrader!
ARCA Amsterdam
Martelaarsgracht 5
1012 TM Amsterdam
Website: ARCA Amsterdam
No Comments