Den Haag Hotspots recensie Restaurants Travel

Botanica Den Haag serveert Dutch Cuisine menu

1 augustus 2023

Botanica Den Haag serveert Dutch Cuisine menu. Ik heb al eerder kennisgemaakt met het restaurant Botanica. Het is een hele leuke verborgen hotspot in centrum Den Haag wat zeker de moeite waard is. Bij Botanica richten ze meer op 80 procent groenten en 20 procent proteïne. Daarnaast geloven ze in duurzaamheid en passen ze dit ook toe in hun gerechten. Zo willen ze juist verspilling van voedsel voorkomen. En op deze manier zijn ze ook milieuvriendelijk bezig. Wat ook een goede zet van Botanica is het aanstellen van Bas Hoog als nieuwe head chef. Met hem aan het roer en een nieuwe menu, wil hij Botanica als het beste Dutch cuisine restaurant in Den Haag van maken en zelfs ook in Nederland. De groenten en de Nederlandse producten staan daar centraal. Zijn gerechten zijn creatief en vernieuwend in smaak, stijl en presentatie.  Lees verder.

Botanica

Introductie

Het restaurant Botanica bestaat vanaf begin 2022 en hoort bij het hotel Voco aan de Kneuterdijk 8 in Den Haag. Er zijn twee ingangen om naar het restaurant te komen. Je kan via hun eigen ingang aan het Noordeinde binnen komen of via het hotel Voco. Als je via hun eigen ingang binnenloopt, dan kom je als eerste terecht bij hun gezellige terras. Van daaruit kan je het restaurant naar binnengaan.

Interieur

Wat mij dan gelijk opvalt is het speelse karakter van de vele kleurrijke metalen vlinders op het plafond. Je kan ze helemaal volgen door het restaurant naar de prachtige megagrote boom in de centrale hal. Dit ligt tussen het restaurant en het hotel zelf. Het daglicht komt via de lichtkoepel in het plafond naar binnen en daardoor krijg je een mooi lichtinval op de grote boom. Verder ziet het interieur van het restaurant er sfeervol en trendy uit.

De kleurencombinatie van groen en okergeel vind ik heel goed passen bij hun concept. Deze kleuren zorgen voor een rustgevend en warme uitstraling. Daarnaast maakt Botanica ook gebruik van natuurlijk en speelse elementen in hun interieur. Je ziet veel planten, een lamp in de vorm van dennenappels en meer. In het midden van het restaurant staat een bar waar je heerlijke cocktails kan halen. Verder is er ook een ruime open keuken waar je koks aan het werk kan zien. Het ziet er hygiënisch en schoon uit.

Haagse Dutch cuisine en 80/20 concept

In de open keuken passen de koks onder leiding van head chef Bas Hoog de Dutch cuisine filosofie en 80/20 concept toe. Je ziet de invloed van de natuur niet alleen in hun interieur maar ook in de keuken. Bij de Dutch cuisine filosofie wordt de focus gelegd op de duurzame Nederlandse keuken. Ze werken zoveel mogelijk met Nederlandse producten. Duurzaamheid vinden ze belangrijk omdat ze tegen verspilling van voedsel zijn. Dus dan wordt er ook echt alles van een product verwerkt in een gerecht. Wat natuurlijk vriendelijk is voor het milieu en voor ons.

Chef kok Bas Hoog heeft een voorliefde voor groenten en werkt daarom graag met 80/20 concept. Het nieuwe menu bestaat dus voor 80 procent uit groenten en 20 procent uit proteïne. Als chef probeert hij constant te evolueren, innoveren en te vernieuwen. Hij kookt vanuit gevoel en zijn gerechten ontstaan vaak spontaan, aldus chef kok Bas Hoog.

Eigen ervaring met Botanica

Bij Botanica heb ik het als heel leuk ervaren.  Het interieur ziet er mooi en trendy uit met een overwegende kleur groen. Dit staat in het teken van de natuur. Wat juist weer heel goed past bij hun concept waarbij groenten en duurzaamheid centraal staan. Doordat Botanica zich richt op Dutch cuisine, wordt er ook veel met Nederlandse producten gewerkt. Dit maakt het juist puur Nederlands en authentiek van smaak.

3 gangen Dutch cuisine diner

We waren benieuwd naar hun 3 gangen Dutch Cuisine menu met bijpassende wijnarrangement. We begonnen als eerste met vers gebakken zuurdesem brood met romige kruidenboter. Dit smaakte echt goed. Ik vond de boter romig maar het had ook iets luchtigs. Daarna werden de 2 vegetarische voorgerechten geserveerd. Deze waren snoeptomaatjes salade en noten paté. We vonden de borden prachtig opgemaakt. De voorgerechten waren heerlijk en verfrissend van smaak. Onze favoriet was toch de noten paté. Wat we verrassend vonden bij de noten paté waren de combinatie met de abrikoos, tulpenknolletjes en Amsterdamse ui. We vonden het heel goed bij het geheel passen. Creatief en lekker.

Als hoofdgerecht gingen we een vegetarisch gerecht, vleesgerecht en een visgerecht uitproberen. Vegetarisch  gerecht was een verrassing van groene kool en het smaakte verrassend goed. Het vleesgerecht bestond uit heerlijk mals lamsvlees en het visgerecht was een lekkere gegaarde kabeljauw. Als laatste de desserts Fennel en Dutch cheese cake. De twee desserts zagen er liefelijk uit. We vonden de zoetigheid van de desserts precies goed en ze waren heerlijk verfrissend. Favoriete dessert is voor ons Fennel. Een geweldige combinatie van vlierbloesem, aardbeien en ijs.

De duurzame wijntjes (wit, rood en dessertwijn) pasten goed bij de gerechten. Wat ook de beleving bij de Botanica compleet maakte is het personeel. Ze waren vriendelijk en behulpzaam. Botanica is voor ons voor herhaling vatbaar. Een absolute aanrader! Ga zeker een keer langs als je daar in de buurt bent.

Botanica Den Haag

Kneuterdijk 8

2514 EN Den Haag

Website: Botanica Den Haag

 

    Leave a Reply